« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Gradska skupština podržala Izvješće o stanju gradske imovine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Gradska skupština

,

Morana Paliković Gruden

,

Jozo Radoš

,

gradska skupština zagreb

,

imovina Grada Zagreba

,

Ninoslava Zeković

Izvješće o stanju imovine Grada Zagreba od 2005. do 2007. tek je polazište za popis imovine u 2008., rekla je pročelnica Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove Ninoslava Zeković na sjednici Gradske skupštine gdje je taj dokument podržan većinom glasova kada je, kako kažu iz oporbe, nakon godina ignoriranja njihovih zahtjeva, konačno stigao na dnevni red.

Do kraja 2007. procijenjena je vrijednost 1161 gradske nekretnine (1139 stanova, sedam poslovnih prostora, 11 garaža i četiri garažna mjesta) na 746 milijuna kuna, a utvrđeno je i da Grad Zagreb ima u vlasništvu oko milijun četvornih metara neizgrađenog građevinskog zemljišta u parcelama manjih površina.

Od 2007. organizirano se prikuplja dokumentacija radi uknjižbe prava vlasništva na stanovima, poslovnim prostorima i garažama kako bi se stvorili preduvjeti za njihovu prodaju. "Ukupno je riješeno 3000 zahtjeva za uknjižbu, a 4281 još čeka na red", rekla je Zeković navodeći da je posebna pažnja usmjerena na uknjižbu zemljišta. "Kad bismo pobrojali sve probleme koje imamo pri uknjižbi zemljišta, trebali bismo organizirati posebnu tribinu", dodaje Zeković.

Jozo Radoš (HNS) je predložio da se ubuduće utvrdi i koliko je zemljišta rezervirano za javnu namjenu, a nije u gradskom vlasništvu i treba se otkupiti.

Njegovu stranačku kolegicu Moranu Paliković-Gruden smeta pak što je od korištenja terasa grad uprihodio svega 12 milijuna kuna, a Zagreb u zadnje vrijeme "liči na skladište suncobrana i stolaca".

Jurica Meić (SDP) je ukazao na probleme vezane uz najam gradskih poslovnih prostora pa se tako danas produžuje najam, bez javnog natječaja, za isti iznos od prije deset godina. "Tu praksu nastojimo promijeniti", rekao je dodavši kako nastoje i na tome da 'zajednički zakup' postane tek iznimna praksa.

Gradski zastupnici prihvatili su ugovor o osnivanju Zagrebačkog centra za neovisnu kulturu i mlade. Odlučili su osnovati i partnersko vijeće Grada Zagreba kako bi se olakšao pristup pretpristupnim fondovima EU te prihvatili zaključke o pristupanju Grada Zagreba udruzi energije - Cites.

Na inicijativu nezavisnog gradskog zastupnika Pere Kovačevića Gradska skupština je zaključila da će se donijeti akcijski plan za preveniranje i suzbijanje korupcije u gradu Zagrebu. (hina/metro-portal)

25.11.2008. 18:48:40
Novi komentar
nužno
nužno