« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
BRITANSKI ČASNICI:

Gordon Brown iskrivljuje činjenice i nije u potpunosti iskren

Britanski premijer Brown u petak je izašao pred istražno povjerenstvo o invaziji na Irak 2003., a ono što je rekao nije dobro sjelo vojnom vrhu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Velika Britanija

,

Gordon Brown

,

rat u Iraku

,

istraga

,

britanska vojska

Bivši britanski vojni dužnosnici, među kojima i admiral Boyce, osporili su izjavu Gordona Browna pred britanskim istražnim povjerenstvom, optuživši ga da nije u potpunosti iskren, prenijele su u subotu agencije i britanske novine.

Brown je u petak, govoreći pred britanskim istražnim povjerenstvom o invaziji na Irak 2003. izjavio da nije nikad uskratio financije za potrebe rata u Iraku.

"On iskrivljuje činjenice i nije u potpunosti iskren", izjavio je admiral lord Boyce, zapovjednik oružanih snaga u trenutku invazije na Irak 2003.

Admiral Boyce reagirao je na Brownovo svjedočenje pred istražnim povjerenstvom o britanskom angažmanu u ratu u Iraku. Laburistički čelnik, koji je tada bio ministar financija, ponovio je kako je odluka o intervenciji bila dobra i da je donesena iz dobrih razloga te da je on prihvatio sve zahtjeve o prikupljanju novca za potrebe rata.

No istinski problem, rekao je admiral Boyce za The Times, je u tomu što ministarstvo obrane tada nije imalo dovoljno financijskih sredstava. "Kazati kako je dao vojsci sve što se od njega u tom trenutku tražilo - jednostavno je neistina", potvrdio je za Daily Telegraph general Guthrie, zapovjednik oružanih snaga u razdoblju od 1997. do 2001.

Brown je pristao financirati sve tadašnje "hitne potrebe", potvrđuje i general divizije Tim Cross, no, kako ističe, "Brown nije povećao troškove za obranu, koji su se usto, smanjivali godinu za godinom", kazao je za BBC.

"Kada gospodin premijer kaže kako smo dobili sva sredstva koja smo tražili, moram reći da se to odnosilo samo na manje operacije", rekao je za BBC general Richard Dannatt, bivši zapovjednik glavnog stožera. Daily Telegraph ocjenjuje kako je britanski premijer uspio "ostaviti dojam da je podupirao invaziju na Irak". (hina/metro-portal)

06.03.2010. 15:03:30
Novi komentar
nužno
nužno