« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
NICOLAS SARKOZY:

Francuska je spremna pomoći Grčkoj

Ako smo stvorili euro onda ne možemo dopustiti da propadne zemlja koja je u euro zoni, izjavio je francuski predsjednik

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Nicolas Sarkozy

,

Francuska

,

Grčka

,

finacijska kriza

Francuska je spremna podržati Grčku u njezinim naporima za smanjenje proračunskog manjka i nema namjeru gledati kako ta zemlja propada, izjavio je u subotu francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, a prenose svjetske novinske agencije.

"Ako smo stvorili euro onda ne možemo dopustiti da propadne zemlja koja je u euro zoni. U protivnom, stvaranje eura nema smisla", rekao je Sarkozy na sastanku s poljoprivrednicima.

"Euro nema smisla ako nema solidarnosti", istaknuo je francuski predsjednik uoči posjeta grčkog premijera Parizu.

Grčki premijer Georgi Papandreu sastat će se u nedjelju sa Sarkozyjem u sklopu svoje turneje po europskim prijestolnicama čija je svrha dobiti potporu za plan spašavanja prezadužene zemlje.

Na sastanku s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u petak u Berlinu Papandreu je dobio političku potporu, ali ne i obećanje o financijskoj pomoći.

Francuski dužnosnici izjavili su da trenutačno nema potrebe da se Grčkoj pruži novčana pomoć, ali je Sarkozy istaknuo da je Pariz spreman pomoći ako Grčkoj zaprijeti proračunski kolaps.

Opći štrajk protiv najnovijih mjera štednje paralizirao je u petak Grčku, dok ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da se većina stanovnika protivi paketu mjera koji je vlada prihvatila u borbi protiv dužničke krize.

Više od 7.000 prosvjednika okupilo se u petak u Ateni kako bi prosvjedovalo protiv paketa mjera štednje koje će povisiti porez na potrošnju i za osam posto smanjiti plaće zaposlenih u javnom sektoru. Nove mjere trebale bi osigurati uštede od 4,8 milijarda eura. (hina/metro-portal)

06.03.2010. 16:45:16
Novi komentar
nužno
nužno