« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
ROBOTI NA ULICI

Google testira aute koji voze sami

U Googleu vjeruju da bi ulice mogle prihvatiti dvostruko više automobila kada bi njima upravljali roboti umjesto ljudi

Google
Google (Getty Images)
Više o

Google

,

automobili

,

roboti

,

automobili budućnosti

,

bračni savjeti

Google odavno nije poznat samo po svojoj tražilici, već se uspješno bavi mobilnom telefonijom te nizom drugih internetskih servisa. Vijest da je Google po Kaliforniji počeo testirati automobile koji voze sami stoga je malo koga iznenadila, piše New York Times.

Na ulicama se trenutno nalazi šest vozila Toyota Prius i jedan Audi IT kojima ne upravljaju vozači već sustav profesora informatike Sebastiana Thuna sa Sveučilišta Stanford. Nijemac za Google radi od 2007. i sudjelovao je na projektu "Street View", odnosno u razvoju automobila s kamerom koji bi trebali fotografirati sve ulice na svijetu.

>>Automobili budućnosti sami će pozivati pomoć nakon sudara

Googleovi automobili "gledaju" pomoću kamere postavljene na krovu i iza sebe imaju već 225.000 testnih kilometara od čega su 1600 kilometara odvezli potpuno sami. Kako se automobili djelomično testiraju u stvarnim uvjetima, na ulicama Kalifornije, u njima se iz sigurnosnih razloga u svakom trenutku nalaze stručnjaci. "Imali smo samo jedan lakši sudar", napisao je Thun.

U Googleu vjeruju da bi ulice mogle prihvatiti dvostruko više automobila kada bi njima upravljali roboti umjesto ljudi. Međutim, razvoj odgovarajućeg sustava je tek u začecima. Google očekuje da bi se prvi automobili-roboti na tržištu mogli pojaviti za osam godina.

10.10.2010. 23:00:00
Novi komentar
nužno
nužno