« Život
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
STAV

Godina stvarno imate onoliko koliko se osjećate mladim

Izgledi da osobe koje sebe doživljavaju starijima nego što uistinu jesu budu hospitalizirane, veće su nego kod osoba koje "se osjećaju dobro u vlastitoj koži i životnoj dobi"

Osjećate li se staro, tako ćete se i ponašati
Osjećate li se staro, tako ćete se i ponašati (DeviantArt)
Više o

starost

,

godine

,

objektivna starost

,

subjektivna starost

Koliko imate godina? Obično je ono objektivno jedna brojka, dok je u glavi često nešto sasvim drugo, a u slučaju da je više nego što stvarno imate, dolazi do problema ...

Neime, istraživanje je pokazalo da kod osoba koje se subjektivno osjećaju starijima mogućnost da završe u bolnici veća i do 25%, a bez obzira na objektivnu životnu dob, istaknuli su, za psihičko je stanje pojedinca bolje da se osjeća mlađim i u dobroj formi.

Rezultati triju istraživanja provedenih u razdoblju između 1995. i 2013. na 10000 ljudi u dobi između 24 i 102 godine pokazali su da su izgledi da sudionici studije koji su odgovorili da sebe doživljavaju starijima nego što jesu, u predstojećem razdoblju od dvije do deset godina budu hospitalizirani veći za 10-25% nego kod onih koji su se osjećali dobro u vlastitoj koži i dobi.

Yannick Stephan sa sveučilišta u Montpellieru objasnio je kako ranija istraživanja pokazuju da negativan stav prema vlastitoj životnoj dobi negativno utječe na osjećaj radosti življenja i na zdravstveno stanje općenito, a čini se da se po njemu može predvidjeti i mogućnost da će ta osoba u dogledno vrijeme završiti u bolnici.

Za potrebe studije svi su njezini sudionici morali odgovoriti koliko, po vlastitu mišljenju i osjećaju, imaju godina, a potom dati podatke o bolestima koje su im dijagnosticirane (visok tlak, dijabetes, rak, bolesti pluća, srčane bolesti, osteoporoza, artroza...).

Paralelno su odgovorili i na upitnik iz kojega su znanstvenici procijenili pate li ispitanici od simptoma depresije. Na početku i na kraju studije odgovorili su jesu li, iz bilo kojeg razloga tijekom prethodne godine bili hospitalizirani.

Rezultati su pokazali da su osobe koje su se subjektivno osjećale starijima bile deprimirane, vodile su "sjedilački" način života, a njihova kognitivne sposobnosti brže su slabile.

Znanstvenici su u studiji u obzir uzeli demografske i kognitivne faktore, faktore koji su se odnosili na fizičko i mentalno zdravlje ispitanika te zaključili da se subjektivan doživljaj životne dobi kod pojedinaca može uzeti kao vjerodostojan kriterij koji će ukazati na to hoće li osoba u dogledno vrijeme završiti u bolnici.

Svrha istraživanja bila je potaknuti sve one koji se "nisu dobro osjećali u vlastitoj životnoj dobi" na fizičku aktivnost i na uključenje u programe koji bi kod njih smanjili ili spriječili opasnost od razvoja depresije ili neke druge kronične bolesti.

17.02.2016. 13:27:28
Novi komentar
nužno
nužno