« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
ISTINE

Gluten nije takav bauk kao što ga se predstavlja

Istraživanje je pokazalo da ga jedino ljudi koji imaju celijakliju moraju izbjegavati. Svi ostali su, tvrde, uhvaćeni u zamku

Glutenska intolerancija ne postoji, osim ako nemate celijakliju
Glutenska intolerancija ne postoji, osim ako nemate celijakliju (Arhiva)
Više o

bezglutenska prehrana

,

intolerancija

,

gluten

Gluten je postao dežurni krivac za sve moguće probleme, a još donedavno većina ljudi nije niti znala da postoji - pa je li to stvarno tako? Ni blizu, tvrdi Alan Levinovitz u svojoj knjizi Glutenska laž.

Ovaj profesor sa Sveučilišta James Madison proučavao je promjene do kojih dolazi kada ljudi samoinicijativno iz prehrane izbace gluten, odnosno kada nemaju celijakliju, a u istraživanju mu je pomogao gastroenterologPeter Gibson.

Zaključili su da ne postoji toliko spominjana preosjetljivost na gluten koja nije posljedica celijaklije ili neke druge bolesti. Sama po sebi intolerancija na gluten ne postoji.

A zbog čega onda kod ljudi koji izbace gluten iz prehrane dolazi do poboljšanja zdravstvenog stanja? Razlog leži u činjeici da ti ljudi počinju provoditi potpuno novi režim prehrane koji podrazumjeva generalno kvalitetnije i zdravije namirnice.

"Obično se izbacivanje glutena iz prehrane svodi na izbacivanje brze hrane, šećera, konzervansa, bijelog brašna. Ljudi počinju jesti više voća i povrća, bolje se hrane, više se kreću i narvano da se bolje osjećaju", kaže Levinovitz.

"Lako je za sve optužiti gluten. Ljudi ne žele prihvatiti da je opsjednutost bezglutenskom prehranom zapravo problem psihološke prirode", dodaje znanstvenik. 

26.09.2016. 15:50:00
Novi komentar
nužno
nužno