« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 mjeseca i 18 dana
SJAJNO!

Glazba pomaže, čak i kod moždanog udara

U studiji je sudjelovalo 72 pacijenata koji su pretrpjeli najčešću vrstu moždanog udara - ishemijski moždani udar

Glazba liječi
Glazba liječi (Arhiva)
Više o

moždani udar

,

glazba

Znanstveni časopis International Journal of Stroke nedavno je objavio rezultate studije provedene na Sveučilištu Glasgow koja je pokazala da glazba u kombinaciji s tehnikama jačanja svjesnosti pomaže u oporavku od moždanog udara, odnosno u vraćanju kognitivnih sposobnosti.

U studiji je sudjelovalo 72 pacijenata koji su pretrpjeli najčešću vrstu moždanog udara - ishemijski moždani udar.  Bili su podijeljeni u tri skupine. Jednoj je rečeno da sluša glazbu, drugoj da sluša glazbu i kombinira je s tzv. mindfulness tehnikama, a treća je slušala audio knjige.

Ispitanici su glazbu i knjige slušali preko iPoda, svaki dan po sat vremena i tako osam tjedana. S eksperimentom su počeli odmah nakon izlaska iz bolnice.

Bili su slobodni sami izabrati glazbu i knjige te zapisivati svaki dan što su slušali, a jednom tjedno su dolazili na pregled.

Pacijenti koji su bili u grupi koja je koristila tehnike jačanja svjesnosti trebali su, uz slušanje glazbe svakodnevno po dvije minute prakticirati mentalne vježbe koje jačaju fokus na sadašnji trenutak.   

Znanstvenici su htjeli utvrditi mogu li pacijenti koji se oporavljaju od moždanog udara svakodnevno aktivno slušati glazbu. Na početku eksperimenta su ih podvrgnuli standardnim testovima pamćenja, pažnje i raspoloženja, a iste su ponovili tri pa šest mjeseci kasnije.

Pokazalo se da su pacijenti uživali u svakodnevnom slušanju glazbe te da je ona utjecala na njihov oporavak.

U anketi provedenoj na kraju eksperimenta sudionici koji su kombinirali glazbu i mentalne tehnike kazali su da im je glazba pomagala da se opuste, usredotoče i upravljaju svojim emocijama. 

Svi pacijenti koji su slušali glazbu kazali su da im je pomogla u povećavanju razine aktivnosti te potaknula vraćanje sjećanja o događajima prije moždanog udara. Testovi pamćenja pokazali su bolji napredak u obje grupe koje su slušale glazbu, u usporedbi s grupom koja je slušala knjige. Što se tiče raspoloženja, sve tri grupe bile su na jednakoj razini. 

"Ranija istraživanja pokazala su da svakodnevno, aktivno slušanje glazbe pomaže u oporavku pamćenja i pozornosti nakon moždanog udara, a da tehnike fokusa na sadašnji trenutak poboljšavaju raspoloženje. Htjeli smo istražiti kako kombinacija jednog i drugog utječe na oporavak pacijenata, a rezultati su dobri. Pokazali su da je grupa koja je kombinirala glazbu i tehnike fokusa imala najveći napredak. Članovima te grupe je koncentracija bila najbolja, mogli su najbolje upravljati svojim emocijama i ne padati u krize te su imali najbolje rezultate u prisjećanju prošlih događaja", kaže voditelj studije prof. Jonathan Evans. 

14.06.2020. 20:37:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    14.06.2020. 22:36
    bez glazbe ne mogu
Novi komentar
nužno
nužno