« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 2 mjeseca
WOW!

Glazba mijenja okus hrane

Najbolje je ocijenjen uzorak izložen hip hopu u smislu voćne note... bio je i najintenzivniji u smislu mirisa i okusa

Kako glazba mijenja okus hrane
Kako glazba mijenja okus hrane (Arhiva)
Više o

glazba

,

raspoloženje

,

okus hrane

Glazba ne utječe samo na raspoloženje, već i na okus hrane koju jedemo, a to su upravo dokazali znanstvenici prilično neobičnim eksperimentom.

Devet kolutova ementalera teških po 10 kilograma prošlog je rujna smješteno u zasebne drvene kutije kako bi se testirao utjecaj glazbe na njihov miris i okus.

Pet kolutova izlagano je neprekidno glazbi iz Mozartove "Čarobne frule",  Led Zeppelinovom rock klasiku "Stairway to Heaven", hip hop snimku grupe A Tribe Called Quest  "We Got it From Here", Vrilovom tehno "UV" odnosno  "Monolithu"  Yelloa. 

Tri koluta sira izlagana su kontinuirano zvučnim valovima niske, srednje i visoke frekvencije, a zadnji kolut uživao je u tišini.

 Uočene su vrlo upečatljive razlike u intenzitetu okusa i mirisa, objavili su znanstvenici s bernskog Sveučilišta umjetnost, pozivajući se na kulinarski žiri koji je testirao uzorke.

"Najbolje je ocijenjen uzorak izložen hip hopu u smislu voćne note... bio je i najintenzivniji u smislu mirisa i okusa".

Švicarski kuhar i član žirija Benjamin Luzuy kazao je da su razlike među sirevima bile uočljive u svakom pogledu.

Proizvođač sireva Beat Wampfler kazao je da je analiza uzoraka provedena dva puta i u oba slučaja su rezultati bili podjednaki.

Sljedeća faza je izložiti pet do deset sireva hip-hopu i opet testirati utjecaj te glazbe u odnosu na sireve koji nisu izlagani glazbi.

16.03.2019. 15:45:00
Novi komentar
nužno
nužno