« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca

Glazba liječi bol, nije samo stih iz pjesme

Fotografija vijesti
Više o

lijek

,

glazba

,

liječenje glazbom

,

terapija

Na Kalifornijskom sveučilištu u Northridgeu postoji klinika za liječenje uz pomoć glazbe. Osim ostalog, iznimno dobre rezultate postižu kod autistične djece. Njihovi terapeuti ohrabruju i potiču takvu djecu da se izražavaju i uz pomoć sviranja različitih instrumenata i držanja ritmova na bubnjevima.

Također, terapeuti uključuju razgovor u pjesme, kako bi potaknuli takvu djecu da govore. Istraživači  u različitim dijelovima svijeta otkrivaju da muzika može pomoći u ozdravljenju na različite načine.

Pad hormona stresa

Postoje žrtve opekotina koje se, za vrijeme mijenjanja zavoja, potiče i ohrabruje da pjevaju, nakog čega ih manje boli. Primjerice, bolesnici koji imaju rak i koji redovno slušaju glazbu i pokušavaju različite improvizacije na muzičkim instrumentima, doživljavaju pad količine hormona stresa u krvi, a njihov imunološki, obrambeni sustav postaje jači.

Dio ljekovite moći muzike dolazi od njezine sposobnosti da olakša tjeskobu, koja može potisnuti imunološku obranu organizma, a također može pojačati osjećaj bola.

Veliki potencijalS potencijalom da se bori protiv infekcije, da ublažava bol, jača imunitet, olakšava autizam, ugodna ciljana melodija može biti jak i posve djelotvoran lijek. 

Aktiviranje mozga

Glazba, posebice pjevanje, odvraća čovjekovu misao od patnje i smanjuje psihičku napetost. Pomažući pacijentima da se opuste, muzika smanjuje bolove i može čak ubrzati ozdravljenje.

Iskustva s autističnom djecom ukazuju da učinci glazbe idu i dalje, utječući i na razvoj mozga. Terapeutska primjena glazbe, izgleda, aktivira različite dijelove mozga, uključujući i živčanu mrežu povezanu s kontrolom motoričkih funkcija, memorije i govora.

Jak učinak na psihu

Na spomenutoj klinici koriste blisku vezu između glazbe i pokreta kako bi pomogli ljudima čije su kretnje usporene, kao posljedica moždanog udara, cerebralne paralize, mišićne distrofije i Parkinsonove bolesti. Jedan poznati muzički terapetu kaže:
- Tradicionalni iscjelitelji primjenjivali su pjesme i bubnjeve stoljećima. Mi jednostavno ponovno otkrivamo ono što su oni oduvijek znali, a to je da glazba, putem njezinog jakog učinka na psihu i tijelo, može biti snažno sredstvo koje pomaže da se ljudi osjećaju dobro. 

Piše: Piše: dr. Ivo Belan
23.04.2008. 03:54:08
Novi komentar
nužno
nužno