« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
SAVJETI

Glazba koja (ne)ide uz trčanje

Omiljena pjesma ne mora nužno biti savršeni partner za trčanje, jer tempo glazbe treba biti sukladan tempu trčanja

Pripazite na odabir glazbe uz trčanje
Pripazite na odabir glazbe uz trčanje (DeviantArt)
Više o

glazba

,

iscrpljenost

,

trčanje

,

odabir glazbe

Trčanje i glazba postali su neraskidivo povezani sve većim napretkom tehnologije, no ako mislite da su vam dosta slušalice i omiljena glazba, mogli bi grdno pogriješiti.

Naime, početnici u trčanju često griješe u izboru glazbe, što ima za posljedicu precjenjivanje vlastitih mogućnosti, prevelike napore i iscrpljenost, a glazba je najčešće glavni krivac za takvo stanje.

"Glazba ne smije određivati tempo. Treba slušati tijelo", objasnio je profesor Ingo Froboese za agenciju dpa. Nadalje, omiljena pjesma ne mora nužno biti savršeni partner za trčanje. Tempo glazbe treba biti sukladan tempu trčanja.

Pa kako izabrati optimalnu glazbu za trening? Najvažniji je broj udaraca po minuti (BPM) koji određuje tempo pjesme i trebao bi odgovarati broju koraka trkača.

Za prosječnog trkača, idealan je tempo od 140 do 160 BPM-a. To je, primjerice, ritam pjesme Take On Megrupe A-ha ili Move in the Right Direction grupe Gossip.

Stručnjaci kažu da nije loše niti trčati u tišini, jer to omogućuje bolju percepciju vlastita tijela tijekom vježbe, kontrolu disanja, a i mišići intenzivnije rade bez glazbene podloge. Međutim, pošto je trčanje uz glazbu zabavnije, ispravno bi bilo kombinirati stvar

30.07.2017. 11:16:00
Novi komentar
nužno
nužno