« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu
NARAVNO!

Glazba je vrlo važna za mentalno zdravlje

S obzirom na to da su mnogima pjesme jako važne, znanstvenici su odlučili doznati može li slušanje glazbe utjecati na mentalno zdravlje, a ono što su otkrili moglo bi vas iznenaditi

Ne smijemo zaboraviti važnost glazbe!
Ne smijemo zaboraviti važnost glazbe! (Arhiva)
Više o

glazba

,

vježbanje

,

mentalno zdravlje

Koliko je glazba važna u vašem životu? Slušate li sve što je na radiju ili pomno birate playliste po raznoraznim servisima koji postoje u svijetu?

Ako spadate u druge, zanimljiva vijest za vas - glazba ima vrlo važnu ulogu u mnogim životima, ali toga često nismo svjesni. Bez obzira na to u kojem točno žanru uživali, jedno je sigurno - glazba je svugdje oko nas.

S obzirom na to da su mnogima pjesme jako važne, znanstvenici su odlučili doznati može li slušanje glazbe utjecati na mentalno zdravlje, a ono što su otkrili moglo bi vas iznenaditi.

Kako pokazuje najnovije istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Medical Association Network Open, glazba pozitivno djeluje na mentalno zdravlje. Štoviše, njezin utjecaj zapravo je jednak rezultatu koji se postiže vježbanjem.

Da, dobro ste pročitali. U ukupno 26 studija, koliko je obuhvaćalo spomenuto istraživanje, stručnjaci su između ostalog došli do podatka da slušanje glazbe ima jednako velik utjecaj na zdravlje kao i tjelovježba.

Iako se i ranije znalo da glazba pozitivno utječe na mentalno zdravlje, pogotovo kada je riječ o glazbenim terapijama, ovo je prvi potvrđeni podatak koji slušanje glazbe povezuje odnosno izjednačava s benefitima vježbanja.

''Nimalo nas ne iznenađuje podatak da glazba poboljšava emocionalno blagostanje, istovremeno nam pružajući prijeko potreban odmor od stresnih situacija. Istraživanja pokazuju da kada slušamo glazbu naš mozak otpušta dopamin, kemijsku tvar koja smanjuje osjećaj napetosti i stresa'', kaže psiholog Scott Glassman, jedan od autora provedenog istraživanja.

''Nedavne studije također su otkrile da ljudi imaju više koristi od vježbanja ako pritom slušaju glazbu. Njihova motivacija je veća, a pozitivno utječe i na njihovo raspoloženje prilikom tjelovježbe'', dodaje Glassman.

Sve u svemu, ako još niste, napravite svoju playlistu i krenite na put glazbom...

30.09.2022. 15:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    30.09.2022. 17:30
    Yes;)
Novi komentar
nužno
nužno