« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 3 mjeseca
POSLUŠAJTE

Glazba je stvarno ljekovita

Pokazalo se da su manje lijekova protiv fizičkih bolova, ali i antidepresiva uzimali pacijenti koji su slušali muziku

Pustite si nešto dobro...
Pustite si nešto dobro... (Arhiva)
Više o

glazba

,

liječenje

Glazba ima sposobnost da nas, od svih vrsta umjetnosti, najdublje dotakne. "Svi smo mi duboko povezani s glazbom jer je 'isprepletena' s mozgom i tijelom. Elementi glazbe - ritam i melodija rezoniraju s našim bićem na svim razinama", kaže za Medical News Today Barbara Else, znanstvenica pri Američkom društvu za terapiju glazbom.  

S obzirom na tu duboku povezanost, ne iznenađuje što brojne studije dokazuju dobrobiti glazbe za zdravlje. Na Sveučilištu McGill u Kanadi je 2011. otkriveno da slušanje muzike povećava razinu dopamina u mozgu, kemikalije koja utječe na naše raspoloženje, popravljajući ga. Glazba se koristi u terapijske svrhe, kod liječenja depresije.

U znanstvenom časopisu The Lancet Psychiatry 2019. je objavljena studija u kojoj se tvrdi da hip-hop muzika, osobito ona koju stvara Kendrick Lamar, pomaže razumjeti psihičke poremećaje. 

No, dobrobiti glazbe nisu ograničene samo na psihičko zdravlje.

Kako je jednom rekao Bob Marley: "Dobra stvar kod glazbe je kad te dotakne - ne osjećaš bol". Kasnije je to i znanstveno potvrđeno.

U studiji provedenoj na Sveučilištu Brunel u Britaniji proučavalo se kako glazba utječe na fizičku bol i anksioznost. Istraživanje je provedeno na 7000 pacijenata koji su se oporavljali od operacije. 

Pokazalo se da su manje lijekova protiv fizičkih bolova, ali i antidepresiva uzimali pacijenti koji su slušali muziku. Još je veći pozitivan učinak uočen kod pacijenata koji su mogli birati što će slušati.

Slično je pokazala i studija iz Danske objavljena na portalu Frontiers in Psychology, a provedena na 22 ispitanika.

U njoj je opisan učinak glazbe na osobe koje pate od fibromialgije - kronične bolesti koju karakterizira stalna bol i umor.

Slušanje lagane, opuštajuće muzike koja je po volji osobe, reducira bol i povećava funkcionalnost.

Znanstvenici vjeruju da glazba može liječiti jer u mozgu potiče oslobađanje opioida, prirodne kemikalije za uklanjanje bolova.   

Glazba pomaže da se smirimo i oslobodimo od stresa, usporava otkucaje srca, snižava krvni tlak pa čak i povišenu tjelesnu temperaturu, dodaje za spomenuti portal dr. Daniel Levitin sa Sveučilišta McGill.

Najbolji učinak ima glazba u kojoj uživamo, stoga pustite si omiljenu pjesmu ili kompoziciju, zatvorite oči i prepustite se.

17.01.2020. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno