« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 3 mjeseca
UPS! ;)

Glazba bi trebala biti tiša

Svjetska zdravstvena organizacija, zbog ugroženosti sluha mladih osoba uslijed preglasne glazbe u diskotekama, noćnim klubovima i na koncertima, donosi novi standard sigurnog slušanja glazbe

Stišajte to malo...
Stišajte to malo... (Arhiva)
Više o

glazba

,

buka

Novi globalni standard za sigurno slušanje glazbe donesen je ovih dana jer smatraju da mladi riskiraju gubitak sluha zbog glasne glazbe u prostorima poput noćnih klubova, kao i na koncertima.

U zemljama sa srednjim i visokim dohotkom, gotovo 40 posto tinejdžera i mladih u dobi od 12 do 35 godina je izloženo potencijalno štetnim razinama zvuka. To se odnosi na prostore kao što su noćni klubovi, diskoteke i barovi, prema navodima WHO-a. Njihove preporuke su maksimalna prosječna razina buke od 100 decibela.

- Rizik od gubitka sluha je pojačan jer većina audio uređaja, mjesta i događaja ne pružaju sigurne mogućnosti slušanja - rekao je Bente Mikkelsen, direktor Odjela za nezarazne bolesti WHO-a.

WHO je također preporučuje praćenje razine buke u stvarnom vremenu, kao i označavanje 'tihih zona' na mjestima događaja. Nove preporuke bile bi dodatak smjernicama koje je WHO već izdao 2019., a u kojima se navodi način na koji pojedinci mogu ograničiti oštećenje sluha zbog produljene izloženosti glasnoj glazbi na uređajima kao što su mobilni telefoni i audio playeri.

05.03.2022. 15:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    05.03.2022. 19:26
    bubnjici opasnost
Novi komentar
nužno
nužno