objavljeno 05.03.2022. 15:01:00
UPS! ;)

Glazba bi trebala biti tiša

Svjetska zdravstvena organizacija, zbog ugroženosti sluha mladih osoba uslijed preglasne glazbe u diskotekama, noćnim klubovima i na koncertima, donosi novi standard sigurnog slušanja glazbe

Stišajte to malo...
Stišajte to malo... (Arhiva)

Novi globalni standard za sigurno slušanje glazbe donesen je ovih dana jer smatraju da mladi riskiraju gubitak sluha zbog glasne glazbe u prostorima poput noćnih klubova, kao i na koncertima.

U zemljama sa srednjim i visokim dohotkom, gotovo 40 posto tinejdžera i mladih u dobi od 12 do 35 godina je izloženo potencijalno štetnim razinama zvuka. To se odnosi na prostore kao što su noćni klubovi, diskoteke i barovi, prema navodima WHO-a. Njihove preporuke su maksimalna prosječna razina buke od 100 decibela.

- Rizik od gubitka sluha je pojačan jer većina audio uređaja, mjesta i događaja ne pružaju sigurne mogućnosti slušanja - rekao je Bente Mikkelsen, direktor Odjela za nezarazne bolesti WHO-a.

WHO je također preporučuje praćenje razine buke u stvarnom vremenu, kao i označavanje 'tihih zona' na mjestima događaja. Nove preporuke bile bi dodatak smjernicama koje je WHO već izdao 2019., a u kojima se navodi način na koji pojedinci mogu ograničiti oštećenje sluha zbog produljene izloženosti glasnoj glazbi na uređajima kao što su mobilni telefoni i audio playeri.

05.03.2022. 15:01:00
http://m.metro-portal.hr/glazba-bi-trebala-biti-tisa/136741/