« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci

Glavni uzroci smrtnosti

Danas se na svijetu najčešće umire od bolesti srca i moždanog udara

Bolesti srca najčešće se povezuju sa zapadnjačkim stilom života
Bolesti srca najčešće se povezuju sa zapadnjačkim stilom života
Više o

WHO

,

smrtnost

,

zdravlje

Kronične bolesti poput oboljenja srca i moždanog udara, često povezane sa zapadnim stilom života, postale su glavni uzrok smrtnosti u svijetu, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u ponedjeljak.

Trend preokreta sa zaraznih bolesti - uključujući tuberkulozu, HIV/AIDS i malariju - tradicionalno najvećih ubojica - na neprenosive bolesti nastavit će se do 2030., navodi agencija u izvještaju. - U sve više zemalja neprenosive bolesti poput srčanih oboljenja i moždanih udara glavni su uzrok smrti - navodi u priopćenju WHO-a. Starenjem stanovništva u zemljama sa srednjim i malim primanjima u idućih 25 godina, postotak smrtnosti od neprenosivih bolesti značajno će porasti.

Trend preokretaNa godišnjoj skupštini Svjetske zdravstvene organizacije rečeno je da će se trend preokreta zaraznih bolesti, tradicionalno najvećih ubojica, na neprenosive bolesti nastaviti do 2030. godine. 

Do 2030., smrti od raka, kardiovaskularnih bolesti i prometnih nezgoda činit će ukupno 30 posto smrtnih slučajeva, dodaje WHO. Generalna direktorica WHO-a Margaret Chan izrazila je zabrinutost zbog porasta broja smrti od neprenosivih bolesti.  - Dijabetes i astma svuda su u porastu. Čak i zemlje s niskim standardom svjedokom su šokantnog povećanja gojaznosti, posebno u urbanim područjima - izjavila je Chan.

Pušenje je najveći pojedinačni uzrok smrti u svijetu, koji se može spriječiti, a ‘ubija trećinu do polovice konzumenata’, sudeći po WHO-u.  (METRO)

20.05.2008. 23:32:26
Novi komentar
nužno
nužno