Gdje se u svijetu najbolje jede?
Najbolja hrana diljem svijeta: Booking.com vam donosi najbolja odredišta za uživanje u svjetskim gastronomskim specijalitetima
 
	Putovanja i hrana neraskidivo su vezani, a svaki put na egzotičnu destinaciju obavezno uključuje i isprobavanje lokalne kuhinje - pa ne čudi da smo i mi nekome čista egzotika.
Uz tri četvrtine (75%) svjetskih putnika koji tvrde da bi prilikom biranja odredišta za svoje sljedeće putovanje radije odabrali destinacije prepoznatljive po hrani i piću, možemo potvrditi da gastronomska putovanja postaju pravi trend. Užitak otkrivanja i kušanja ukusnih novih jela tijekom putovanja stvorit će predivne nezaboravne uspomene.
Booking.com, svjetski lider u povezivanju putnika s velikim izborom nevjerojatnih smještaja, otkriva najbolja svjetska odredišta za hranu prema preporukama Booking.com putnika. Ove gastronomske bisere možete istražiti već tijekom svog sljedećeg putovanja.
Najbolja odredišta za ljubitelje hrane: svjetska gastronomska središta
Među više od 118 milijuna recenzija stvarnih putnika na Booking.com-u, hrana se ističe kao velika strast mnogih te predstavlja središnju temu u brojnim recenzijama.

Podaci pokazuju da azijski i južnoamerički okusi zauzimaju najbolja mjesta među deset najboljih odredišta za ljubitelje hrane, a zatim slijede Grčka, Australija i Španjolska. Hong Kong sa svojim slavnim dim sumom, Sao Paulo s brazilskim roštiljem i Tokio, čiji su restorani skupili više Michelinovih zvjezdica nego New York i Pariz zajedno, zauzimaju sam vrh popisa.
| Top 25 svjetskih gradova koje Booking.com putnici preporučuju zbog hrane | |
| 1 | Hong Kong, Hong Kong | 
| 2 | Sao Paulo, Brazil | 
| 3 | Tokio, Japan | 
| 4 | Atena, Grčka | 
| 5 | Kuala Lumpur, Malezija | 
| 6 | Melbourne, Australija | 
| 7 | Bangkok, Tajland | 
| 8 | Granada, Španjolska | 
| 9 | Las Vegas, SAD | 
| 10 | Buenos Aires, Argentina | 
| 11 | Singapur, Singapur | 
| 12 | Varšava, Poljska | 
| 13 | Porto, Portugal | 
| 14 | Valencia, Španjolska | 
| 15 | Firenca, Italija | 
| 16 | Milano, Italija | 
| 17 | Sydney, Australija | 
| 18 | Krakow, Poljska | 
| 19 | Istanbul, Turska | 
| 20 | Lisabon, Portugal | 
| 21 | München, Njemačka | 
| 22 | Kopenhagen, Danska | 
| 23 | Sevilla, Španjolska | 
| 24 | Bruxelles, Belgija | 
| 25 | Rim, Italija | 
Hrvatska gastronomska tura: lokalni favoriti
Hrvatska je odavno pozicionirana kao jedna od najkvalitetnijih eno-gastro destinacija, a prema putnicima iz Hrvatske na Booking.com-u najbolji hrvatski gradovi za uživanje u hrani su Zagreb, Zadar i Split.
U Zagrebu možete uživati u raznim mesnim specijalitetima, juhama, desertima, ali i u štruklima koji su priznati kao najpoznatiji zagrebački specijalitet od vučenog tijesta punjenog mješavinom domaćeg kravljeg sira, vrhnja i jaja.
Zadar nudi tradicionalna dalmatinska kuhana jela koja se baziraju na svježem povrću i morskim plodovima Jadranskog mora. Prepoznatljivosti pridonosi korištenje raznih mediteranskih začina poput ružmarina, lovorovog lista, komorača, bosiljka ili kadulje, a sve se na kraju zalijeva domaćim maslinovim uljem. Također, putnici moraju probati čuveni paški ovčji sir i posedarski pršut uz domaće crno vino. Nakon divnog jela i slatkih tradicionalnih kolača, u Zadru možete uživati u Maraschino desertnom likeru.
Split je kao gastronomska prijestolnica u Hrvatskoj poznata po svojim konobama. Splitski specijaliteti pravi su primjer dalmatinske kuhinje. Mesna i riblja jela, domaći makaruni i razna rižota s plodovima Jadranskoga mora, dalmatinski pršut, slane srdele, inćuni i sir iz ulja neizbježni su u Splitu. U glavnom gradu Splitsko-dalmatinske županije svakako morate probati i pašticadu s njokima te dalmatinsku kroštulu uz koju savršeno paše slatko desertno vino prošek.

Gastronomski turizam
Booking.com otkriva da bi većina (75%) svjetskih putnika prilikom odabira odredišta za sljedeće putovanje radije putovala u odredište poznato po izvrsnoj hrani i piću. Milenijska generacija najvjerojatnije će kombinirati putovanja i hranu jer 79% putnika između 18 i 34 godine razmišlja o putovanju u odredište koje je poznato po svojoj gastronomskoj ponudi4.
Prema prošlogodišnjim podacima Booking.com-a jedan od 10 (8%) ispitanika prošle godine putovali su zbog svoje ljubavi prema dobroj hrani, a 7% zbog ljubavi prema odličnom vinu. Kod mlađe populacije jedna od 10 osoba spaja svoju ljubav prema brzoj, uličnoj hrani s putovanjem dok samo 4% putnika između 55 godina kombinira ljubav prema hrani i putovanje.
Pepijn Rijvers, direktor marketinga Booking.com-a, komentira:
"Gastro putovanja su trend koji sve više raste. Putnici sve više planiraju putovanja inspirirana isprobavanjem novih okusa i mirisa autohtone kuhinje lakše i brže upoznaju lokalnu kulturu. Današnji putnici ne žele samo isprobati luksuznu gastronomsku kuhinju već i isprobati i lokalnu uličnu hranu.
Koristeći više od 118 milijuna autentičnih recenzija na stranicama Booking.com-a lako možemo otkriti najbolje lokacije za gastro pustolovine. Gradovi, kvartovi i skriveni restorani izvan mainstream okvira lako se mogu pronaći zahvaljujući recenzijama naših korisnika."
Novi komentar