« Muškarci
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
ODA BRADONJAMA

Gdje je nestala muškost: Zašto su bradati frajeri potpuno out

Iako su neki skloni za "smrt" muške bradatosti skloni kriviti modne trendove ili metroseksualniziranje muškog spola, ni same žene ne vole grivu na vašem licu

Fotografija vijesti
Više o

muškarci i žene

,

modni trendovi

,

brada

,

metroseksualci

Unatoč tomu što su svojevremeno bili simbol muškosti, mačizma i muževnosti, dlake na licu zadnjih su godina ustupile mjesto potpuno glatkom muškom licu kao idealnom „stylingu" modernog muškarca.

I dok su neki skloni za to kriviti modne trendove ili metroseksualiziranje muškog spola, čini se kako je brada nepoželjna prvenstveno ženskom rodu, pokazalo je nedavno istraživanje.

Znanstvenici tvrde da muškarci s bradom ženama djeluju starije i agresivnije, što nisu poželjne osobine za dugoročnog partnera prosječnoj ženi. S druge strane, dobra je vijest kako brada izaziva poštovanje, posebice u drugih muškaraca.

Stručnjaci su podijeljeni oko bioloških i socioloških uzroka muške brade - od toga da služi zaštiti osjetljive kože lice, preko tvrdnje kako brada služi ublažavanju udaraca u čeljust, pa sve to teorija o tome da je gusta i zdrava brada znak snažnog imunološkog sustava.

Znanstvenici s Novog Zelanda i Kanade proveli su istraživanje u kojem su išli ispitati ovu zadnju tezu, smatrajući da će žene u tom slučaju preferirati bradate muškarce.

Ženama su pokazali slike 19 muškaraca s gustim bradama i zamolili ih da ocijene njihovu privlačnost, nakon čega su im pokazali slike istih muškaraca, ali s obrijanim bradama.

Velika većina od 200 ispitanica rekla je kako su im atraktivniji muškarci bez brade. Zanimljivo, kad su isto ponovili na muškim ispitanicima, rezultati su bili potpuno drukčiji. Bradati muškarci izazivali su u drugih muškaraca više poštovanja.

„Često mislimo kako su muške karakteristike vezane uz to kako izgledamo ženama, ali ovo je istraživanje pokazalo da su muška lica i tijela zapravo „dizajnirana" da otjeramo druge muškarce od nas", rekao je Nick Neave, psiholog Sveučilišta u Northumbriji.

Konačno, ranija su istraživanja pokazala da malo dlaka na licu ipak ne škodi. Naime, od svih „faza" bradatosti, ženama su najatraktivniji muškarci s jednodnevnim i dvodnevnim bradama.

„Da ne znam bolje, rekao bih da žene zapravo preferiraju muškarce koji mogu uzgojiti veliku bradu, ali to ipak ne čine", šaljivo zaključuje Nick..

07.03.2012. 12:55:00
Novi komentar
nužno
nužno