« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
EKSPLOZIJA OKUSA

Gala večera Festivala okusa Ljubljana

Četvero vrhunskih chefova iz regije Alpe Adria su udružila svoja kulinarsko- umjetnička znanja i zajedno priredila nezaboravnu večeru od 5 sljedova

Sjajna hrana u sjajnoj atmosferi
Sjajna hrana u sjajnoj atmosferi (Festival okusa)
Više o

Festival okusa

,

Restaurant Club

,

gala večera

Uz visoka očekivanja za dobrotvornu gala večeru, koja se je u utorak, 9.9., održala u sklopu Festivala Okusa 2014 u restoranu Strelec na Ljubljanskom gradu, nikako nismo ostali razočarani. Četvero vrhunskih chefova iz regije Alpe Adria su udružila svoja kulinarsko- umjetnička znanja i zajedno priredila nezaboravnu večeru od 5 sljedova.

Večera je organizirana u humanitarnom duhu te su svi sudjelovali dobrotvorno. Dio iznosa od prodanih ulaznica je namijenjen projektu podari Malico, u sklopu kojeg se prikupljena sredstva izdvajaju za učenike i đake koji žive u lošim socijalnim uvjetima. Tijekom večere dodijeljena je nagrada najboljim ugostiteljima u regiji Alpe Adria, koji su tu titulu osvojili prema ljestvici WINNER 100 Alpe Adria Restaurant Club-a.

Nagrađeni restorani su se kroz godinu posebno iskazali svojim radom i pristupom, a izabrani su od strane Restaurant Cluba na temelju prosječne ocjene priznatih domaćih i stranih vodiča restorana Gault Millau, L'Espresso, Michelin, Falstaff, Dobri restorani i medija kao Mladina, Siol, Nedelo i drugih.

Ljestvicom WINNER 100 Alpe Adria želimo povezati područje Hrvatske i granična područja Slovenije te poticati turističke razmjene u regiji nudeći najbolje kulinarske ponude. Sastavljajući ovogodišnju ljestvicu primjetili smo da se procjene spomenutih vodiča uvelike razlikuju i priviligiraju domaće restorane što iskrivljuje realnu sliku o kvaliteti ugostitelja naše regije te zbog toga je veoma važna prva regionalna neovisna ljestvica WINNER 100 Alpe Adria.

Vodič i ljestvica Restaurant Cluba obavlja važnu ulogu promicanja ugostitelja u regiji te im pomaže u potrazi za novim gostima stoga je naše priznanje ujedno i poticaj za bolji rad u budućnosti.  

Što su pripremili chefovi? 

Franzin Roberto za ovu prigodu pripremio je dva kulinarska specijaliteta, koji se nalaze na meniju La Taverne i koji su njemu najdraži. Za predjelo smo se najprije razdražili sofficama sa pijenom od lješnjakova ulja, u slatkom kontrastu tankih bučinih kriška i kozica, posutih maslinovim pepelom. Večeru je zaključio sa slasticom, tiramisuom, kojega je pripremio u potpuno vlastitoj interpretaciji u koju je ubacio i sir u maslinovom ulju, maline i nekoliko tajnih sastojaka.

Deniz Zembo za večeru je pripremio sasvim novo jelo, koji se do sada pojavilo samo na predstavljanju novog menija Hotela Amfiteatar i Le Mandrač. Ovu totalnu novu kreaciju, s konceptom kombiniranja toploga i hladnoga, nazvao je opatijskim sushjiem. Nepce smo tako lako razdražili lignjama punjenim s rižotom, paškim sirom i pancetom u umaku od cikle obogaćenim uljem od vlasca i peršinom .

Alessio Cazzador je za prvo hladno predjelo pripremio hobotnicu, koja se kuhala oko deset sati na nižim temperaturama. Pobrinuo se za stvaranje dodatnog mediteranskog doživljaja i dodao mozzarello buffalo, te na to sladoled od rajčice. Sve to je poslužio uz svježe pečen kruh od maslina. Za glavni slijed je pripremio gofa, koji je bio u cjelosti težak oko 80 kg. Komadiće gofa je poslužio sa umakom od rajčice i škampa te sa svježim kruhom i bosiljkom.

Igor Jagodic za večeru je pripremio glavno mesno jelo, sastavljeno iz telećeg repa, koji se cijelu noć kuhao u juhi. Tanjur posut sa mrkvinim mrvicama je dodatno ukrasio pireom i hruskavim čipsom od mrkve te prženim krumpirom.

11.09.2014. 19:02:00
Novi komentar
nužno
nužno