« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
PRIPAZITE

Gadgeti ometaju san tinejdžera

Što više vremena tinejdžeri provode pred ekranima računala i mobilnih telefona, to će kraće spavati, posebno ako posegnu za gadgetima prije spavanja

igrice tinej
igrice tinej (Arhiva)
Više o

tinejdžeri

,

zdrav san

,

gadgeti

,

ekrani

,

plavo svjetlo

Gadgeti s ekranima poput računala, tableta i smartphona uvelike ometaju san tinejdžera, pokazalo je još jedno istraživanje u nizu, ovoga puta provedeno u Centru za zdravlje djece u Bergenu.

Velik uzorak od skoro 10 tisuća ispitanika starih od 16 do 19 godina odgovarao je na pitanja  o tome kako spavaju, koliko dugo gledaju u ekrane izvan škole i kakvu vrstu uređaja koriste.

Ispitanici su kazali da im u prosjeku treba između 8 i 9 sati sna da bi se osjetili odmoreno, a kod onih koji su pred ekranima provodili više od 4 sata dnevno bilo je 3,5 puta više vjerojatno da će noću spavati manje od 5 sati.

Također su imali 49 posto veće šanse da će im trebati više od 60 minuta da zaspu, dok je odraslima uobičajeno potrebno nešto manje od pola sata, što potvrđuje teoriju da korištenje elektronskih uređaja sat vremena prije odlaska na spavanje nepovoljno utječe na početak spavanja i trajanje sna.

Tako su tinejdžeri koji su koristili računalo ili mobitel sat vremena prije odlaska na spavanje imali 52 odnosno 48 posto veće šanse da će im trebati više od 60 minuta da utonu u san. Također je bilo 53 odnosno 35 posto više vjerojatno da će izgubiti 2 ili čak više sati sna.

Nešto su manji rizici odgođenog i kraćeg sna primijećeni među mladima koji su sat vremena prije spavanja koristili MP3 player, igraću konzolu ili televizor.

03.02.2015. 15:09:00
Novi komentar
nužno
nužno