« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
MP4-12C

McLaren napravio Formulu 1 u tijelu superautomobila

Ron Dennis, trenutni šef tvrtke i nekadašnji vođa tima F1, kaže da McLaren Automotive predstavlja novu budućnost branda

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (MWN)
Više o

Formula 1

,

F1

,

Daimler

,

McLaren

,

mercedes benz

,

mclaren mp4-12c

,

superautomobili

Pojava britanskog superautomobila pobudila je zanimanje stručnjaka iz branše diljem svijeta. A kako i ne bi kad je u 'beštijinom' imenu predznak McLaren.

Činjenica je da možda nikada nećete voziti formulu Lewisa Hamiltona, ali zato možete voziti automobil kojega su dizajnirali upravo isti pametni ljudi koji stoje iza istih principa i razvojnih procesa spomenute formule. Eto, to vam je ukratko McLaren MP4-12C kojega je nedavno svijetu predstavio McLaren Automotive, tvrtka proizašla iz tima stručnjaka GP prvaka Lewisa Hamiltona i Jensona Buttona. Ovaj superdvosjed pogoni se uz pomoć 3.8-litarskog V8 motora (600hp, dostiže brzinu od 200km/h za manje od deset sekundi), a maksimalna brzina mu prelazi 321km/h. MP4-12C prvi je u nizu planiranih automobila visokih performansi gotovo u potpunosti inspiriran i dizajniran u skladu s F1 tehnologijom, pod okriljem najnovijeg igrača na tržištu, naravno, tvrtke McLaren Automotive.

Istina, nije ovo prvi put da je Mclaren izradio automobil za cestu. Sjetite se McLarena F1, fantastičnog automobila  koji je jedno vrijeme bio najbrži automobil pogonjen 'običnim' motorom; svoj je rekord postavio sad davne 1998. Proizvodnja ove zvijeri je i stala te godine. Proizvedeno je samo 107 modela, no McLaren je od tada sudjelovao u izradi brojnih automobila, u suradnji s Daimlerom - Mercedes-Benz SLR Mclaren, na primjer.

Ipak, ovo je prvi put da se tvrtka odlučila na formalni ulazak u automobilsku industriju u pravom smislu te riječi. Ron Dennis, trenutni šef tvrtke i nekadašnji vođa tima F1, kaže da  McLaren Automotive predstavlja novu budućnost branda. Dennis namjerava sjediniti trkaći i obični cestovni automobil, odnosno skombinirati dva različita tehnološka razvojna procesa, što bi na neki način bila njegova ostavština van sfere Formule 1.

Cijena? Između 167,000 i 195,000 eura. Zanimljivo, MP4-12C neće koristiti rezervne dijelove drugih proizvođača i automobila. Sve i jedan, pa i najsitniji dio izaći će ispod čekića McLarena. Čistokrvna zvijer u potpunosti moglo bi se reći. Trkaći automobil s dozvolom da ide po cesti - koliko superautomobila se može pohvaliti s tim?

Top tri superautomobila inspirirana F1:

Caparo T1

Izrađen od ultralagane školjke od ugljika i aluminija, izvanredne aerodinamičnosti, maksimalkna mu je brzina 322km/h.

Ferrari599 GTB

Ograničena verzija 599 GTB sadrži najsuvremeniju F1 tehnologiju kao što je KERS (Kinetic Energy Recovery System), a ide i do 333km/h.

SLR McLaren

Merecedes-Benz udružio se s McLarenom kako bi nastao ovaj SLR superautomobil. Tijelo insiprirano F1 estetikom, izgrađeno od ugljičnih vlakana lako se zaustavlja uz pomoć keramičkih kočnica čak i kad se dosegne maksimalna brzina od 334km/h.

Piše: Ryan Borroff/Metro World News
27.03.2010. 12:45:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    vuzem
    18.04.2010. 21:21
    Engleska automobilska industrija u svojem najboljem izdanju!
Novi komentar
nužno
nužno