« Ostali sportovi
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
skandal

Flavio Briatore istjeran iz Formule 1

Zbog igrica na VN Singapura talijanski mag izletio iz oktanskog cirkusa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Formula 1

,

Flavio Briatore

Momčad Renaulta izvukla se sa vrlo blagom kaznom zbog namještanja rezultata na prošlogodišnjoj utrci Formule 1 za VN Singapura, dobivši tek uvjetnu dvogodišnju suspenziju, koja mu i dalje omogućuje da sudjeluje u natjecanju Formule 1.

No, bivši šef momčadi Flavio Briatore dobio je zabranu obavljanja svih funkcija u automobilističkim sportovima i to na neodređeno vrijeme, a bivši glavni inženjer Pat Symonds petogodišnju suspenziju, odlučilo je danas Svjetsko vijeće za moto-sport Međunarodne automobilističke federacije (FIA). Ova kazna praktično predstavlja kraj Briatoreove karijere u Formuli 1, koja je trajala 20 godina.

Jedna od najvećih afera u Formuli 1 izbila je nedavno nakon što je bivši vozač Renaulta Nelson Piquet Jr. izjavio kako mu je glavni inženjer Pat Symonds na prošlogodišnjoj utrci za VN Singapura savjetovao da se namjerno zaleti u zaštitnu ogradu kako bi pomogao svom momčadskom kolegi Fernandu Alonsu da pobijedi na utrci.

Prošlog tjedna šef Renaultove momčadi Flavio Briatore i glavni inženjer Pat Symonds podnijeli su ostavke, a danas je Renault na saslušanju pred Svjetskim vijećem za moto-sport priznao krivnju, i zbog toga se izvukao sa blagom kaznom.

"Renault ovakvim ponašanjem nije samo ugrozio ugled Formule 1, već je ugrozio i živote gledatelja, službenika i samog vozača Nelsona Piqueta Jr. Za ovakvo ponašanje zaslužili su da budu doživotno diskvalificirani iz Formule 1.

No, zbog toga što je Renault priznao krivnju te je kaznio osobe odgovorne za ovaj slučaj, Svjetsko vijeće za moto-sport odlučilo je suspendirati diskvalifikaciju Renaulta do završetka sezone 2011.", priopćila je FIA. (hina/metro-portal)

21.09.2009. 23:25:23
Novi komentar
nužno
nužno