« Ostali sportovi
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
goodbye

Briatore zauvijek izbačen iz F1

Bivši šef Renault momčadi u F1 više se ne smije pojaviti u službenoj ulozi ni na jednom natjecanju pod FIA-om

Flavio Briatore i Fernando Alonso u zlatnim danima
Flavio Briatore i Fernando Alonso u zlatnim danima (Getty Images)
Više o

Fernando Alonso

,

Flavio Briatore

,

F1 namještanje utrka

,

momčad renaulta f1

,

briatore izbačen iz f1

F1 momčad Renaulta dobila je dvogodišnju uvjetnu kaznu, dok je njezin donedavni šef Flavio Briatore kažnjen doživotnom zabranom obavljanja svih dužnosti u automobilizmu. 

Tako je odlučilo Svjetsko motorsport vijeće (WMSC), koje djeluje pri Međunarodnoj federaciji autosportova (FIA), nakon saslušanja u Parizu.

Renault je prošle godine namjestio utrku za Veliku nagradu Singapura.

Tadašnji se vozač francuske momčadi Nelsinho Piquet, prema dogovoru s Briatoreom i glavnim direktorom inženjeringa Patom Symondsom, namjerno zabio u ogradu kako bi izazvao izlazak sigurnosnog vozila na stazu.

Time su omogućili pobjedu njegovom momčadskom kolegi Fernandu Alonsu.

Vodstvo Renaulta je tijekom saslušanja objavilo kako je provelo internu istragu i ustvrdilo kako su urotu osmislili Briatore, Symonds i Piquet i kako nijedan drugi član momčadi nije ništa znao o tome.

Renault je priznao krivnju i dobio kaznu zabrane sudjelovanja u Formuli 1 do kraja 2011., ali samo ukoliko u tom razdoblju ponovi sličan prekršaj. Pored toga momčad mora platiti sve troškove istrage ovog slučaja, a sama je ponudila i sudjelovanje u FIA-inim sigurnosnim projektima.

Briatore se pak više nikada ne smije pojaviti u službenoj ulozi ni na jednom natjecanju pod okriljem FIA-e, ne smije se pojaviti ni na kojem području pod jurisdikcijom FIA-e, a nijedan vozač ili momčad koji su s njim povezani menadžerskim ili bilo kakvim drugim ugovorom, neće dobiti dozvolu za nastup.

Sve se to odnosi i na Symondsa, ali u trajanju od pet godina.

Piquetu je WMSC dao imunitet ako svjedoči protiv momčadi. Na taj način je prošao bez kazne, no malo je vjrojatno da će naći novo mjestu u nekoj od momčadi.

Fernando Alonso, po tvrdnji WMSC-a ni na koji način nije bio upleten u urotu.

21.09.2009. 16:13:16
Novi komentar
nužno
nužno