« Hi-tech
objavljeno prije 10 godina
MREŽE

Facebook šteti pamćenju i društvenom životu

Ovisnost o tehnologiji sve je veća, a najugroženije su generacije stare između 18 i 39 godina, pokazala su istraživanjima

Ne baš palac gore ...
Ne baš palac gore ... (Arhiva)
Više o

depresija

,

pretilost

,

Facebook

,

društvene mreže

,

usamljenost

,

ovisnost o tehnologiji

,

slabije pamćenje

Facebook ima loš utjecaj na pamćenje, kao i ostale društvene mreže, tvrde znanstvenici koji su istraživanjima pokazali da svaki sedmi čovjek ima probleme s pamćenjem zbog pretjeranog korištenja tehnologije

Najugroženiji su ljudi između 18 i 39 godina, jer osim što teže pamte nove stvari, velik broj ispitanika priznao je da strahuje kako više nikad neće uspjeti povratiti pamćenje kao što je nekad bilo.

Znanstvenici su mjerili ovisnost o tehnologiji na način da su uračunavali vrijeme koje osobe provode na računalu i TV-u, s posebnom pažnjom na vrijeme provedeno na društvenim mrežama. 

Osim što su se pokazali problemi s pamćenjem, ovisnici o tehnologiji bili su gotovo u pravilu lošije obrazovani i skloniji depresiji, povišenom krvnom tlaku i pretilosti u usporedbi s prethodnim generacijama koje nisu bile toliko ovisne o tehnologiji. 

Uz sve to, gotovo 80 posto korisnika društvenih mreža tvrdi da su usamljeni, a gotovo svi od njih javno dijele svoj ljubavni status, ne bili na taj način privukli nekoga. 

07.06.2014. 16:26:00
Novi komentar
nužno
nužno