« Život
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
VIRTUALNA PSIHOLOGIJA

Facebook potiče ljubomoru među partnerima

Istraživanje je otkrilo kako osobe sklone ljubomori uz partnera i Facebook često ‘gube kontrolu’

Više o

Facebook

,

ljubomora

,

CyberPsychology & Behaviour

,

Guleph

Ukoliko idući put kada se na nebrojene sate zakopate u Facebook, detektirate očit val prijezira koji pristiže iz smijera vašeg partnera ili partnerice, najpametnije bi vam bilo kliknuti 'log off' i pažnju usmjeriti na živu osobu kraj vas jer bi u suprotnom ljubomora mogla pomoliti svoju ružnu glavu.

Da budemo precizniji, rezultati novog istraživanja sprovedenog od strane tima psihologa pokazuje kako dugačko 'oči u oči' druženje s Facebookom, prvenstveno zbog dostupnosti privatnih podataka širokoj populaciji, može prouzročiti tzv. 'relationship rage' i ispade ljubomore kod zapostavljenih partnera, javlja The Tech Herald.

Studiju o osobnim i navikama partnera u vezi Facebooka, prikladno naslovljenu 'Does Facebook bring out the green-eyed monster of jealousy?', istraživači su proveli za časopis CyberPsychology & Behaviour, a u njoj je sudjelovalo 308 studenata od kojih su 75 posto bile žene.

Rezultati istraživanja pokazali su kako žene s Facebookom provode više vremena od muškaraca, ali su isto tako češće ljubomorne kada njihovi partneri provode vrijeme s virtualnim prijateljima i prijateljicama.

U istraživanju koje je vodila Amy Muise sa Sveučilišta Guleph u kanadskom Ontariju primjećeno je i kako sudionici koji su priznali da inače povremeno pate od ispada ljubomore, lakše padaju pod utjecaj partnerskog korištenja Facebooka.

"Već sam povremeno osjećala ljubomoru zbog partnerovih odnosa s drugima, ali Facebook me pretvorio u vrlo ljubomorniju osobu", izjavila je jedna od sudionica u anketi.

Zaključak do kojeg su istraživači došli je da su 'Facebook bijesu', odnosno ljubomori, skloniji stariji parovi koji se tom društvenom mrežom koriste kako bi komunicirali s bivšim prijateljima, a možda i nekim starim ljubavima...

10.08.2009. 14:54:56
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    maja
    09.12.2011. 22:37
    Upravo mi se to desava... Zelim prestati :( Nisam bila ljubomorna prije,ali nakon nekoga vremena sam pocela da strazarim na fb kako bih nasla dokaz da sam prevarena! Ludilo. Iskljucila sam fb, zeljla bih da tako ostane duze vrijeme(ako izdrzim). :///
Novi komentar
nužno
nužno