objavljeno 10.08.2009. 14:54:56
VIRTUALNA PSIHOLOGIJA

Facebook potiče ljubomoru među partnerima

Istraživanje je otkrilo kako osobe sklone ljubomori uz partnera i Facebook često ‘gube kontrolu’

Ukoliko idući put kada se na nebrojene sate zakopate u Facebook, detektirate očit val prijezira koji pristiže iz smijera vašeg partnera ili partnerice, najpametnije bi vam bilo kliknuti 'log off' i pažnju usmjeriti na živu osobu kraj vas jer bi u suprotnom ljubomora mogla pomoliti svoju ružnu glavu.

Da budemo precizniji, rezultati novog istraživanja sprovedenog od strane tima psihologa pokazuje kako dugačko 'oči u oči' druženje s Facebookom, prvenstveno zbog dostupnosti privatnih podataka širokoj populaciji, može prouzročiti tzv. 'relationship rage' i ispade ljubomore kod zapostavljenih partnera, javlja The Tech Herald.

Studiju o osobnim i navikama partnera u vezi Facebooka, prikladno naslovljenu 'Does Facebook bring out the green-eyed monster of jealousy?', istraživači su proveli za časopis CyberPsychology & Behaviour, a u njoj je sudjelovalo 308 studenata od kojih su 75 posto bile žene.

Rezultati istraživanja pokazali su kako žene s Facebookom provode više vremena od muškaraca, ali su isto tako češće ljubomorne kada njihovi partneri provode vrijeme s virtualnim prijateljima i prijateljicama.

U istraživanju koje je vodila Amy Muise sa Sveučilišta Guleph u kanadskom Ontariju primjećeno je i kako sudionici koji su priznali da inače povremeno pate od ispada ljubomore, lakše padaju pod utjecaj partnerskog korištenja Facebooka.

"Već sam povremeno osjećala ljubomoru zbog partnerovih odnosa s drugima, ali Facebook me pretvorio u vrlo ljubomorniju osobu", izjavila je jedna od sudionica u anketi.

Zaključak do kojeg su istraživači došli je da su 'Facebook bijesu', odnosno ljubomori, skloniji stariji parovi koji se tom društvenom mrežom koriste kako bi komunicirali s bivšim prijateljima, a možda i nekim starim ljubavima...

10.08.2009. 14:54:56
http://m.metro-portal.hr/facebook-potice-ljubomoru-medju-partnerima/20212/