« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 17 dana i 6 sati
STVARNO?

Evo zašto je kivi toliko zdrav

Konzumacija kivija poboljšava naš mikrobiom, podržava metabolizam glukoze i lipida te pomaže u održavanju zdrave crijevne barijere

Ne samo da je ukusan, nego je i zdrav!
Ne samo da je ukusan, nego je i zdrav! (Arhiva)
Više o

kivi

,

zdravlje

Liječnici su izdvojili jedno voće zbog njegovih iznimnih ljekovitih svojstava - kivi. Prema dr. Williamu W. B. Liju, liječniku i medicinskom znanstveniku s Harvarda, "kivi potječe iz Kine, gdje se nekada sakupljao u divljini za medicinske svrhe", istaknuo je za Daily Express. Osim što obiluje vitaminima, kivi može imati ključnu ulogu u očuvanju zdravlja crijeva i metabolizma.

"Konzumacija kivija poboljšava naš mikrobiom, podržava metabolizam glukoze i lipida te pomaže u održavanju zdrave crijevne barijere", objašnjava dr. Li.

Prema istraživanjima, kivi ne samo da smanjuje oštećenja DNK, već i potiče njegov popravak. "Kivi sadrži visoke razine vitamina C i klorogenske kiseline, koja ima snažan antioksidativni učinak", ističe dr. Li. Studija provedena u Škotskoj pokazala je da su osobe koje su dnevno konzumirale kivi imale 60 posto manje oštećenja DNK, bez obzira na količinu koju su jele.

"Kad su znanstvenici detaljnije analizirali rezultate, otkrili su da tri kivija dnevno povećavaju aktivnost popravka DNK za čak 66 posto", dodaje dr. Li.

Antioksidansi u kiviju neutraliziraju slobodne radikale, sprječavajući ih da oštećuju stanice i DNK

Liječnik dr. Kunal Sood potvrdio je istraživanja, ističući da "kivi ne samo da smanjuje oštećenja DNK, već i potiče njegov popravak." Pojasnio je kako su vitamini C i E ključni antioksidansi koji "smanjuju rizik od raka, usporavaju proces starenja, jačaju imunitet i štite mozak."

Antioksidansi u kiviju neutraliziraju slobodne radikale, sprječavajući ih da oštećuju stanice i DNK, što može smanjiti rizik od kroničnih bolesti.

Kivi je siguran za većinu ljudi, uključujući trudnice, jer obiluje hranjivim tvarima korisnima za zdravlje majke i djeteta, tvrde stručnjaci. Iako ne postoji način da se u potpunosti spriječi rak, zdrava prehrana i način života mogu značajno smanjiti rizik.

Uravnotežena prehrana s obiljem voća, povrća, cjelovitih žitarica i nemasnih proteina, uz redovitu tjelovježbu i zaštitu od UV zračenja, ključni su koraci za dugoročno zdravlje.

03.03.2025. 13:00:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    03.03.2025. 15:08
    Kivi je super
Novi komentar
nužno
nužno