« Ekosfera
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
KRIK ZA PRIRODU

Europski propisi za zaštitu prirode ispunjavaju svoj cilj

Bez implementacije Direktive o staništima i Direktive o pticama gubimo biološku raznolikost, što nas već košta dvije do tri milijarde eura godišnje

WWF je zadovoljan direktivom
WWF je zadovoljan direktivom (WWF)
Više o

Europska komisija

,

WWF

,

Krik za prirodu

Europska komisija objavila je preliminarne rezultate analize direktiva o pticama i o staništima, koja je pokazala da su najjači europski propisi za zaštitu prirode pravi alat za zaštitu jedinstvene europske prirode. WWF pozdravlja rezultate kao dodatnu potvrdu da su propisi učinkoviti, no potrebna je jača politička volja za njihovu bolju provedbu i poboljšanje onih propisa koji su štetni za prirodu i za okoliš.

Nezavisni konzorcij pripremio je studiju s dokazima funkcioniranja propisa kao sastavni dio evaluacije direktiva o pticama i staništima od strane Europske komisije, kako bi procijenili postižu li direktive cilj očuvanja europske prirode (Fitness Check).

Izvješće sadrži važnu poruku: europski propisi za zaštitu prirode neće biti potpuno učinkoviti sve dok aktivnosti i provedba ostalih propisa, također financiranih iz EU, nastave negativno utjecatina vrste i staništa. Boljapoljoprivredna, ribarstvena, prometna i energetska politika EU morat će biti dio nove europske ekonomije u suradnji s prirodom, a ne protiv nje.

„Drago nam je da je ova detaljna analiza konačno dokazala da su europski zakoni za zaštitu prirode najučinkovitiji alat za očuvanje našeg prirodnog kapitala i da nije potrebno trošiti vrijeme na njihovo mijenjanje. U vrijeme ekonomske krize i velike nezaposlenosti, ograničena sredstva treba ulagati u stvaranje poslova koji dolaze kroz aktivno očuvanje prirode i pružiti pravnu sigurnost investitorima, umjesto da novac poreznih obveznika trošimo na skupe I duge administrativne procese. Studija pokazuje da je to upravo ono što traži I gospodarski sektor. Sada imamo dokaz da dobra provedba propisa za zaštitu prirode nije administrativni teret za poduzetnike nego da stvara nova radna mjesta i prihode, primjerice  85 milijardi eura samo u turističkom sektoru", ističe Andrea Štefan, voditeljica odjela za politike i zagovaranje u WWF Adria.

O rezultatima studije će se dalje raspravljati na „EU Fitness Check konferenciji" koja će se održati u petak 20. studenoga u Bruxellesu. Na konferenciji će sudjelovati i europski  povjerenik za okoliš Vella zajedno s ključnim predstavnicima vlada, nevladinih organizacija i poslovnog sektora. WWF će biti prisutan zajedno s koalicijom nevladinih organizacija s kojom se pokrenuo kampanju „Krik za prirodu".

15.11.2015. 12:02:00
Novi komentar
nužno
nužno