« Hi-tech
objavljeno prije 9 godina i 10 mjeseci
SVE ZA PRIVATNOST

Europska Unija namjerava ograničiti Facebook

Buduća europska povjerenica za pravdu, temeljna prava i građanstvo Viviane Reding najavila je kako će u idućih pet godina uvesti red u Facebook i druge društvene mreže

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Facebook

,

Europska unija

"Pomirite se: nikoga više nije briga za privatnost!", riječi su kojima je osnivač Facebooka Mark Zuckerberg opravdao sigurnosne rupe te internetske društvene mreže. No tezi milijardera kojeg nije briga za ničiju privatnost suprostavila se Viviane Reding, europska povjerenica za glasila i informacijsko društvo, koja će uskoro zasjesti na funkciju povjerenice za pravdu, temeljna prava i građanstvo.

Naime, ona je najavila kako će Europska komisija osuvremeniti zastarjelu Direktivu EU o zaštititi podataka iz 1995. godine. "Ne možemo očekivati da građani vjeruju Europi ako ne budemo ozbiljni u obrani njihova prava na privatnost i zaštiti njihovih osobnih podataka", izjavila je pred Europskim parlamentom navodeći kao prvi korak svog rada uvođenje reda pri korištenju Facebooka i drugih društvenih mreža, poput Twittera ili MySpacea.

Prema njenim riječima ubuduće će profili morati biti nevidljivi drugima, osim u slučaju da sam korisnik ne odluči neki njihov dio učiniti javnim. Razlika je to od današnje situacije kada su profili javni i ako ih korisnik ne odluči sakriti.

Drugi će na udaru biti čipovi za radiofrekvencijsku identifikaciju, koji se primjerice koriste u pokazima za javni prijevoz, a mogu sadržavati osjetljive osobne podatke te omogućuju praćenje kretanja njihova korisnika. Oni se moraju automatski deaktivirati nakon svake uporabe, osim ako ih korisnik osobno odluči ostaviti djelatnima, piše Večernji list.

Reding će se pozabaviti i oglašavanjem. Točnije, riječ je o osobno prilagođenom oglašavanju koje se odvija praćenjem pretraživanja pojedinčeva pretraživanja interneta. Novo pravilo trebalo bi biti da se smije pratiti samo onoga tko na to unaprijed pristane.

"Inovacije su važne za suvremeno društvo, ali one ne smiju narušavati temeljno pravo svake osobe na privatnost. EK mora osigurati da opća pravila o zaštiti privatnosti budu u skladu s napretkom tehnologije i sveobuhvatna, kao što to zahtijeva Lisabonski ugovor" naglasila je Reding. Prema tom dokumentu, kao i prema Povelji o temeljnim pravima čovjeka podatke neke osobe smije koristiti samo zakonitim temeljem i uz njezinu prethodnu suglasnost.
29.01.2010. 21:45:05
Novi komentar
nužno
nužno