« Znanost
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
ZANIMLJIVO

Europa će prehranjivati svijet putem satelita?

Europska svemirska agencija dovršava testiranje dva europska satelita koji će pratiti rast poljoprivrednih kultura te dojavljivati kada treba pojačati navodnjavanje ili gnojiti

Sateliti će nadzirati usjeve
Sateliti će nadzirati usjeve (Arhiva)
Više o

prehrana

,

Europska svemirska agencija

,

ESA

,

sateliti

,

uzgoj hrane

,

navodnjavanje

,

gnojenje

,

Sentinel-2

Europska svemirska agencija privodi kraju projekt kojim će putem satelita nadzirati usjeve, njihov rast i razvoj i dojavljivati kad je potrebno dodatno zagnojiti usjeve ili ih navodnjavati, a prvi će satelit biti lansiran ovog ljeta.

Prvi satelit Sentinel-2A, težak 1,1 tonu bit će prebačen u Francusku Gvajanu krajem travnja a lansirat će se sredinom lipnja, prema tvrtki Airbus Defence and Space (ADS) koja ga je izradila za ESA-u.

Kružeći oko polova na udaljenosti od 786 kilometara Sentinel-2A će osiguravati globalne multispektralne visoko razlučive snimke područja širine oko 290 kilometara. Snimat će se vegetacija, tlo i voda, vodni putevi, obalna područja i elementarne nepogode. Podaci će se moći koristiti i za humanitarne napore u slučaju nepogoda i nesreća.

Drugi satelit Sentinel-2B trebao bi se lansirati sredinom 2016.

Dva satelita kojima će za svaki krug oko Zemlje trebati oko 100 minuta moći će čitave umjerene pojase Zemlje snimiti za dva do tri dana a tropski pojas za pet dana pod uvjetom da nema oblaka. Kratko vrijeme između svakog snimanja istog područja značit će da će se moći pratiti rast poljoprivrednih kultura.

Sentinel-2 misija dio je zajedničkog programa Europske komisije i ESA-e i trebala bi trajati do 2030.

03.03.2015. 12:16:00
Novi komentar
nužno
nužno