« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

EU za reformu svjetskog financijskog sustava

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Angela Merkel

,

Gordon Brown

,

bankarska kriza

,

svjetski financijski sustav

Čelnici najvećih zemalja EU-a poduprli su u srijedu prijedlog da se već sljedeći mjesec održi svjetski summit na kojem bi se razgovaralo o temeljitoj reformi globalnog financijskog sustava kako bi se ubuduće izbjegle krize poput sadašnje.

"Predlažem da s ovog sastanka Europskog vijeća iziđemo s jasnom porukom. Zato sam predložio međunarodni summit prije kraja ove godine u New Yorku, tamo gdje je sve počelo. Htio bih da se o tome mi Europljani potpuno složimo", rekao je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy na početku dvodnevna summita EU-a, na kojem dominira pitanje zajedničkog odgovora na financijsku krizu koja potresa svijet.

I britanski premijer Gordon Brown je rekao da bi se takav summit mogao održati u studenom i da bi na njemu trebale sudjelovati Sjedinjene Američke Države, europske zemlje i sve jače gospodarske sile poput Kine ili Indije. Prijedlog prihvaća i njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Podupirem ideju da se održi sastanak predsjednika država ili vlada, vjerojatno u studenome, na kojem bi sudjelovale važne države iz skupine G8, važne industrijske zemlje i zemlje u razvoju, kako bi se razgovaralo o prijedlozima rješenja da se ovo nikad više ne ponovi", rekla je Merkel nakon dolaska na sastanak.

"Sastanak Europskog vijeća održava se u pravo vrijeme i vjerujem da možemo uputiti važne signale. Sada je bitno da nakon zemalja eurozone i sve članice EU-a upute jasan znak da Europa reagira zajednički kako bismo dobili svjetski financijski sustav", rekla je Merkel.

Očekuje se da će na ovome sastanku plan spašavanja financijskog sektora, koji je dogovoren u nedjelju u Parizu na sastanku čelnika 15 zemalja, biti prihvaćen i na razini cijele Unije.

Petnaest zemalja eurozone dogovorilo se o planu za izlazak iz financijske krize koji uključuje jamstva za međubankovne zajmove i mogućnost dokapitalizacije banaka.

Ukupna moguća vrijednost predviđenih mjera doseže oko 2000 milijarda eura, ali ta svota uključuje i bankovna jamstva, koja možda nikad ne će biti aktivirana. (hina/metro-portal)

15.10.2008. 21:48:24
Novi komentar
nužno
nužno