« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Skandinavci spašavaju Island

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

bankarska kriza

,

Island

,

Island bankarska kriza

Danski premijer Anders Fogh Rasmussen naznačio je u utorak da sjevernoeuropske susjede spremaju financijsku pomoć za Island, teško pogođen previranjima na međunarodnim financijskim tržištima.

U razgovoru s inozemnim dopisnicima u Kopenhagenu danski premijer nije želio navesti detalje, ali je kazao da su susjedne sjevernoeuropske zemlje spremne ponuditi Islandu "više od moralne potpore".

Danska, Finska, Norveška, Švedska i Island članice su Nordijskog vijeća.

U međuvremenu je u utorak u Reykjaviku obnovljena trgovina dionicama na Islandskoj burzi, uz izuzetak bankovnih dionica. Operater NASDAQ OMX Iceland obustavio je u četvrtak trgovinu zbog "izvanrednih prilika na tržištu".

Islandski je parlament prije tjedan dana usvojio poseban zakon kojim je Islandskoj agenciji za nadzor tržišta financijskih usluga odobrio posebne ovlasti.

Tijekom vikenda predstavnici Islanda, Velike Britanije i Nizozemske raspravljali su o povratu inozemnih depozita, zamrznutih u tri islandske banke, Kandsbanki, Glitnir i Kaupthing.

Islandske su komercijalne banke naglo proširile poslovanje proteklih godina, nagomilavši dugovanja čija je vrijednost pet puta veća od islandskog BDP-a.

U međuvremenu je islandski ministar financija Arni M. Mathiesen navodno otputovao u Washington kako bi raspravio o mogućem hitnom zajmu koji bi Islandu dodijelio Međunarodni monetarni fond (MMF). (hina/metro-portal)

14.10.2008. 22:45:48
Novi komentar
nužno
nužno