« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
kratkoročna prodaja

Burza se poigrava malim dioničarima

Tko ima novca sada mu se pruža prilika brze zarade

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)
Više o

Burza

,

dionice

,

fondovi

,

gubitak na burzi

,

kratkoročna prodaja

Kratkoročnom prodajom dionica spretni na račun onih koji su malo manje informirani trenutno mogu u kratkom preiodu zbog globalne histerije zaraditi osjetno. Današnje je trgovanje na Zagrebačkoj burzi ponovno započelo padom cijena dionica pa je tako vrijednost dioničkog indeksa Crobexa odmah po početku trgovanja pala za više od 6,7 posto, a nakon prvih pola sata od otvaranja trgovanja Crobex je u minusu za oko 5,5 posto.

Ukupni promet iz prvih pola sata trgovanja na Zagrebačkoj burzi iznosi 20-tak milijuna kuna, a milijunski promet bilježi pet dionica. Najlikvidnija je pritom, s nešto više od 5,2 milijuna kuna prometa, dionica HT-a, kojoj je cijena u padu za oko 5,5 posto.

Početak trgovanja i danas je obilježen privremenom obustavom trgovanja nizom dionica, pa se u blokadi zbog pada cijene većeg od 10 posto našlo ukupno 26 dionica, među kojima su primjerice dionice Atlantske plovidbe, Uljanik plovidbe, Zagrebačke banke, Croatia osiguranja, Ingre, IGH, Tehnike, Tiska i druge. Zbog visokog rasta cijena pak privremeno je obustavljeno trgovanje jednom dionicom - Čakovečkih mlinova.

Iako nitko od mjerodavnih ne poduzima ništa slično onome što se garantira od strane  članica EU-a ili SAD-a, naš sustav ne bi prema ničemu trebao uopće biti podložan financijskoj krizi. Crobex prati zbivanja na svjetskoj burzi, ali tu sve sličnosti prestaju.

Strane su burze u velikom nedostatku stvarnog kapitala dok je kod nas najveći nedostatak neinformiranost građana i bezvoljnost političke strukture zaposlene mafijaškim obračunima da poduzme nešto kako bi zaštitila građane od mogućih malverzacija njihove neinformiranosti. Trenutno se pruža dobra prilika investitorima, ali i lošim fond menadžerima za brzom zaradom na račun pojedinaca. 

Stabilnost financijskoga tržišta trebala bi biti svetinja baš poput sigurnosti na zagrebačkim ulicama. Nakon što su građane nutkali na ulazak u IPO, morali bi se pobrinuti da oni ne budu zlorabljeni u korist fondova koji im trebaju osigurati starost, ali su se malo zaigrali. (metro-portal)

16.10.2008. 10:49:43
Novi komentar
nužno
nužno