« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 8 mjeseci
SAVJETI

Energetski napitci ne potiču produktivnost

Energetski napitci su bezalkoholna pića koja, kako ih reklamiraju proizvođači, trenutačno povećavaju razinu energije u organizmu

Zaboravite na energetske napitke
Zaboravite na energetske napitke (Shutterstock)
Više o

energetski napitak

,

produktivnost

Energetski napitci reklamiraju se kao fenomenalno rješenje za trenutke kad ostanete bez energije, pa nije ni čudo da ih klinci piju kao vodu... no, griješe.

Naime, njemačka udruga pedijatara mladim ljudima poručuje da ih energetski napitci neće potaknuti da budu produktivniji, naprotiv, njihove mentalne i fizičke sposobnosti nakon konzumacije takvih pića su lošije.

Energetski napitci su bezalkoholna pića koja, kako ih reklamiraju proizvođači, trenutačno povećavaju razinu energije u organizmu. Prema nekim istraživanjima, ta pića na kratko vrijeme uspijevaju povećati mentalne i kognitivne sposobnosti, budnost i fizičku izdržljivost, no treba napomenuti da se energija u energetskom napitku ne oslobađa kao rezultat sagorijevanja kalorija, već zbog stimulansa i vitamina koje sadrži.

Da bi se mentalne i fizičke sposobnosti pojedinca poboljšale, arterije se moraju proširiti kako bi više krvi stiglo do do mozga, srca i mišića. Energetski napitci, naprotiv, na arterije djeluju tako da se one sužavaju.

Ne treba zaboraviti da takva pića sadrže triput više kofeina nego Coca-cola, a dvije do tri limenke dnevno mogu uzrokovati srčanu aritmiju, nesanicu, mučninu, nervozu, dehidraciju i bol u želucu.

Jedan od češćih razloga odlaska tinejdžera na hitnu pomoć u Sjedinjenim Državama su nuspojave zbog uzimanja energetskih napitaka.

Premda se isprva zbog povećanog dotoka krvi u mozak osoba osjeća vedrije i snažnije, takvo ih "osvježenje" kasnije košta jer dolazi do još većeg umora, apatije i nesanice.

Istodobno djeluju na način da organizam proizvodi više hormona koji reguliraju razinu stresa, što znači da se pritom povećavaju krvni tlak i broj otkucaja srca.

Osim ovih kratkoročnih efekata, energetska pića dugoročno pridonose razvoju gojaznosti i dijabetesa jer sadrže visoku razinu šećera.

Mladi bi stoga trebali izbjegavati njihovo konzumiranje te osobito izbjegavati ispijanje više limenki energetskih pića svakodnevno.

Tinejdžeri koji pate od manjih problema u procesu rasta, imaju problema s cirkulacijom ili uzimaju lijekove za liječenje ADHD poremećaja, trebali bi biti posebno oprezni kada je posrijedi ispijanje energetskih pića, upozoravaju njemački liječnici.

28.01.2019. 18:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    28.01.2019. 19:34
    nisu ni zdravi
Novi komentar
nužno
nužno