« Muškarci
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
VJEROVALI ILI NE

Ekonomska kriza tjera muškarce na nevjeru

Tim (muških) znanstvenika iz SAD-a otkrio je kako teška ekonomska situacija tjera muškarce da varaju svoje partnerice. Znanstvena pretpostavka ili savršena isprika? Prosudite sami

Fotografija vijesti
Više o

bračna nevjera

,

nevjera

,

muškarci i žene

,

ljubavnica

,

bračna prijevara

Pored svih onih negativnih posljedica koje globalna ekonomska i financijska kriza ostavlja na život prosječnog malog čovjeka, znanstvenici iz Kansasa otkrili su još jednu, pomalo neočekivanu.

Naime, njihovo je istraživanje pokazalo kako loše ekonomska situacija čini muškarce sklonijima traženju novih seksualnih partnerica, usprkos činjenici da se trenutno nalaze u vezi ili braku

„Radi se o potpuno podsvjesnoj reakciji muškaraca na situaciji u kojoj, kad im je ugroženo preživljavanje (a krize jesu takva razdoblja), muškarci iskonski dobivaju neodoljiv nagon za reprodukcijom", rekao je Omri Gillath, autor istraživanja.

„Muškarcima je jednostavno genetski usađen jak nagon za razmnožavanjem, a on se dodatno pojača u situacijama gdje nam je budućnost neizvjesna. To rezultira time da muškarac ima potrebu u što kraćem vremenu oploditi što je više moguće žena, kako bi osigurao opstanak svojih gena", tvrdi profesor.

Iako volimo misliti kako smo civilizacijski strašno napredovali od doba naših davnih predaka, znanstvenici tvrde da našim akcijama i dan danas upravljaju isti nagoni kakve su imali ljudi prije više stotina tisuća godina.

„Nekoć su nas proganjali predatori, a danas nam se ubrza puls i disanje te osjećamo nagli skok adrenalina kad nas primjerice šef ljutito pozove u svoj ured", tvrdi Gillath.

Budući da u mnogim situacijama još uvijek reagiramo iskonski, muškarce kriza tjera na nevjeru, iako vjerojatno ni sami ne znaju zbog čega odjednom imaju potrebu varati svoje partnerice, posebice ako su u sretnoj vezi.

Iako ovo zasigurno niti jednoj prevarenoj i nesretnoj ženi neće biti nikakva utjeha, možemo se donekle tješiti činjenicom da mi tu nismo ništa skrivile.  S druge strane, muškarci su dobili još jednu sjajnu ispriku za svoje ponašanje. Tipično, primijetit će ono ciničnije među nama. 

22.10.2011. 18:57:00
Novi komentar
nužno
nužno