« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
BR. 1

Eko savjet tjedna - kompostiranje

Još nije kasno za novogodišnje odluke, u našem prvom eko savjetu tjedna predlažemo da započnete s kompostiranjem, evo zašto...

Kompost
Kompost (Wikipedia)
Više o

zaštita okoliša

,

kompost

,

kompostiranje

,

eko savjet tjedna

Kvalitetno kompostiranje smanjuje količinu smeća u kući za 40%, dok istovremeno hrani tlo i poboljšava njegovu strukturu. Stoga ako niste spremni na kompostiranje iz ekološkog razloga, odlučite se na taj korak zbog sebe - smanjit ćete količinu smeća i dobiti plodno tlo za vlastito cvijeće, voće i povrće. 

Gdje?

Prvi korak prema kvalitetnom kompostiranju je pronalaženje dobre lokacije. Najbolja mjesta za kompost su zaštićena od vjetra i nisu izravno izložena suncu.

Kako?

Kompost se ne smije prikupljati na površinama prekirvenim folijom ili betonom jer se na tim mjestima počinje skupljati nepoželjna vlaga, a kompostu ne mogu pristupiti organizmi iz tla.

Za početak nabavite nešto veću kantu za smeće (poželjno drvenu ili metalnu s rupama) i odrežite joj dno te ju postavite na tlo u dvorištu. Idealna veličina iznosi 1x1,20 metara.

Što?

U kompost možete baciti sav organski otpad iz kuhinje te lišće, pokošenu travu, uvenulo cvijeće itd. U mali kućni kompost nije preporučljivo bacati velike količine kore/ljuske tropskog voća, kave, čaja, posoljenih kuhanih namirnica, mesa, bolesnih biljki i jaja. 

>>Koje sve neobične stvari možete staviti u kompost

Zrelost

Proces koji organski otpad putem organizama iz tla pretvara u kompost traje između šest i 12 mjeseci, a ovisi o prisutnim mineralima i vanjskim uvjetima.

05.01.2011. 15:46:00
Novi komentar
nužno
nužno