« Hrvatska
objavljeno prije 16 godina

Dva nova Air Tractora za ovu protupožarnu sezonu

Umjesto iznajmljivanja kanadera Hrvatska je kupila nešto jefitnije Air Tractore.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

Branko Vukelić

,

Air Tractor

,

Vicente Huerta Dominguez

,

Air Tractor AT-802 A

,

Vlatko Cvrtila

,

vatrogasna oprema

Ugovor o kupnji dvaju protupožarnih zrakoplova potpisali su danas ministar obrane Branko Vukelić, generalni direktor "Air Tractor Europe", Vicente Huerta Dominguez.

Ukupna je cijena dvaju zrakoplova Air Tractor AT-802 A "Fire Boss", s obukom i rezervnim dijelovima, pet milijuna i pedeset tisuća eura. Zrakoplovi će biti dostavljeni i spremni za gašenje mogućih požara već sredinom kolovoza, istaknuto je na današnjem potpisivanju.

Ministar se pohvalio kako su zrakoplovi kupljeni povoljno, po prošlogodišnjim cijenama koje su četiri posto manje od ovogodišnjih, a te letjelice će biti na raspolaganju vrlo brzo. Nadamo se da im je kvaliteta biti ovogodišnja i da će nam stići vrlo brzo kako se ne bi ponovilo stradanje ljudskih života zbog nedostatka zračnih gasiteljskih snaga.

Umjesto iznajmljivanja zrakoplova tipa "canadair", kupili smo ova dva zrakoplova, rekao je savjetnik predsjednika Republike Vlatko Cvrtila dodavši da se planira nabaviti još jedan Air Tractor koji će kao dvosjed služiti za obuku pilota.

Hrvatska će s danas kupljena dva zrakoplova imati flotu od šest takvih tipova protupožarnih zrakoplova.

Air TractorPrema dostupnim podatcima, Air Tractor AT-802 je vrsta višenamjenskog zrakoplova s turboelisnim motorom, koji se koristi u poljoprivrednom i protupožarnom zrakoplovstvu. Proizveo ga je američki proizvođač Air Tractor, a prvi je let imao u listopadu 1990. godine. Najčešće se rabi za ophodnje i za prvi udar po požaru, a u poljoprivrednom zrakoplovstvu za zaprašivanje.

25.07.2008. 14:00:38
Novi komentar
nužno
nužno