« Hrvatska
objavljeno prije 16 godina

Nastavnicima tri mjeseca neisplaćena plaća za nacionalne ispite

Sindikat Preporod danas je priopćio kako je neisplaćeno oko 30 milijuna kuna.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Admir Buljubašić, CROPIX)
Više o

sindikat Preporod

,

nacionalni ispiti

,

prosvjetni radnici

Nastavnicima u srednjim i osnovnim školama dežurstvo na nacionalnim ispitima još uvijek nije isplaćeno. Dokazuje to još jednom koliko su učenici bili u pravu prosvjedujući protiv neorganiziranosti novog sustava.

"Unatoč uvjeravanjima visokih dužnosnika Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa kako će 150 tisuća sati biti plaćeno, nastavnici su na godišnji odmor otišli bez 13,3 milijuna kuna", priopćio je "Preporod".

Sindikat napominje da osim dežurstava nastavnicima još nije plaćeno ni mentorstvo na završnim ispitima. Budući da nastavniku mentoru pripada četiri sata po učeniku jasno je, kažu u sindikatu, da potraživanja srednjih škola po tom osnovu premašuje 180 tisuća sati, odnosno više od 16 milijuna kuna.

Bez duga zaposlenicima proizašlog iz pregledavanja udžbenika, potraživanja učitelja i nastavnika premašila su 30 milijuna kuna, tvrdi "Preporod", koji je pozvao resornog ministra Dragana Primorca da učiteljima i nastavnicima javno odgovori hoće li i kada biti plaćeni poslovi dežurstava na nacionalnim ispitima i mentorstva na maturama i završnim ispitima.

Sindikat također tvrdi da je neplaćenog rada u školama sve više dok plaćanje dodatnog rada postaje izuzetak umjesto pravilo. "U sveopćoj atmosferi straha koja je zavladala u našim školama nastavnicima koji zahtjevaju plaćanje dodatnih poslova sve češće se prijeti nepovoljnijim zaduženjima ili čak stavljanjem na listu za tehnološke viškove", tvrdi sindikat.

25.07.2008. 14:38:06
Novi komentar
nužno
nužno