« Život
objavljeno prije 8 godina i 1 mjesec
MA DA?!

Društvene mreže nas - deprimiraju!

Čine li nas Facebook i Twitter sretnijima? Čini se kako je odgovor na to pitanje: Ne - štoviše, radi se o okruženju koje deprimira čak petinu korisnika

Društvene mreže deprimiraju 20 posto korisnika
Društvene mreže deprimiraju 20 posto korisnika (Arhiva)
Više o

depresija

,

stres

,

društvene mreže

Društvene mreže su depresivno okruženje za čak 20 posto korisnika, jer stres i konstantno promatranje naših i tuđih statusa i dokumentiranje svakog aspekta našeg života putem društvenih mreža sve više uzima danak.

Istraživanje je pokazalo da tinejdžeri veoma brzo gube sposobnost komuniciranja s ljudima, osim ako to nije putem pametnih telefona.

Poslodavci tvrde da mnogi novi zaposlenici, koji su tek završili škole, nisu pripremljeni za posao, odnosno radno mjesto gdje se moraju družiti i imati interakciju s ljudima van njihove dobne skupine, odnosno onda kada moraju razgovarati s osobama licem u lice i totalnim neznancima.

Također, postoje brojne studije od 2015. godine koje pokazuju negativni utjecaj društvenih mreža i koje kažu da nas one dovode do anksioznosti, izolacije i manjka samopouzdanja, a da ne govorimo o nedostatku sna.

Ljudi su počeli lažno predstavljati sebe, kao i svoj život internet zajednici te tako objavljuju razne selfieje i glamurozne fotografije s odmora, zabava, ali i obroka i čini se kao da stvaraju film života kakav bi voljeli imati.

Došli smo do toga da ukoliko imamo mali broj "lajkova", to nas dovodi do osjećaja neadekvatnosti.

Počeli smo predstavljati intimne dijelove naših života potpunim strancima,lažno vjerujući da su naši "online prijatelji" stvarno prijatelji čije mišljenje je bitno.

Društvene mreže se nikad ne gase: netko, negdje postavlja fotografije, komentira ili piše poruke, što znači da nema odmora i da, kada bismo čekali da se netko odjavi, vjerojatno to ne bismo dočekali jer je uvijek netko online.

No, posljednji trend među hipsterima je imati kuću bez novih tenologija, što bi mogao biti dobar potez. Arianna Huffington je nedavno napisala knjigu "The Sleep Revolution" u kojoj citira stručnjake koji kažu kako u spavaćoj sobi ne bi trebalo biti ekrana i da ne bismo trebali koristiti društvene mreže sat vremena prije spavanja.

Čini se kako je za mnoge ljude, i ne samo tinejdžere, jedini način na koji mogu potvrditi sebe putem ekrana - naviku koja je loša po naše zdravlje kao što je alkohol ili droga, i isto tako stvara ovisnost.

09.04.2016. 15:05:49
Novi komentar
nužno
nužno