« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
DRUŠTVENE ŽIVOTINJE

Do zdravlja i sreće stiže se grupno

Pripadnost društvenim skupinama igra ključnu ulogu u našem fizičkom i mentalnom zdravlju

(Corbis)
Više o

zdravlje

,

kvaliteta života

,

druženje

,

društevni život

,

društvene skupine

,

socijalni identitet

Kvaliteta društvenog života mogla bi na zdravlje pojedinca imati veći utjecaje od pravilne prehrane i tjelesnih aktivnosti. Sve je više dokaza koji upućuju na to da pripadnost nekoj društvenoj skupini može znatno sniziti rizik od bolesti i stanja među kojima su moždana kap, senilnost, pa i obična prehlada.

Nova istraživanja provedena na australskim sveučilištima Exeter i Queensland, pokazala su kako pripadnost skupini ima vrlo pozitivan učinak na zdravlje i dobrobit čovjeka.

Australski i američki znanstvenici u časopisu Scientific American Mind objavili su studiju u kojoj su objedinjeni rezultati brojnih prijašnjih istraživanja koja su utvrdila vezu između socijalne interakcije u grupama i mentalnog i tjelesnog zdravlja. Uz ranije radove priloženi su i rezultati novijeg datuma koji također podupiru iste zaključke.

"Mi smo društvene životinje koje žive i evoluirale su da žive kao dio skupine. Pripadanje društvenim grupama, bili to nogometni timovi, volonterska društva ili klubovi ljubitelja knjige, daju nam osjećaj socijalnog identiteta. To je nezamjenjiv dio onoga što jesmo i što moramo biti kako bi vodili ispunjene i bogate živote. Zbog toga društvene grupe predstavljaju jednu od baza mentalnog i fizičkog zdravlja", objasnio je profesor Alex Haslam sa sveučilišta Exeter.

Istraživanja na temelju čijih su rezultata znanstvenici došli do ovih zaključaka obuhvaćala su različita područja. Među njima su studije o oporavku i prevladavanju posljedica moždanog udara, psihologije i sociologije starenja, senilnosti i brojne druge.

Profesorica Jolanda Jetten sa sveučilišta Queensland istaknula je kako objedinjene studije jasno pokazuju važnost društvenih odnosa i pripadnosti za dobrobit svake osobe.

"To je nešto što ljudi često zanemaruju, pogotovo prilikom potrage za medicinskim rješenjima problema povezanih sa starenjem. Mislim kako je vrijeme da se ove spoznaje počnu ozbiljno uzimati u obzir", rekla je profesorica Jetten.

S njom se slaže i dr. Catherine Haslam, jedna od suatorica studije s exeterskog sveučilišta.

"Na temelju svih dosadašnjih istraživanja i spoznaja držimo kako je nužno da službena medicina prepozna važnost koju pripadnost društvenim skupinama ima u zaštiti i očuvanju mentalnog i fizičkog zdravlja. To je jeftinije i sigurnije od lijekova, ima manje neželjenih posljedica, a uz to je i mnogo zabavnije", zaključila je Haslam.

20.09.2009. 19:29:04
Novi komentar
nužno
nužno