« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina
DOKAZANO

Djeca već s 10 godina mogu razumjeti vrijednost novca

Kada je pravo vrijeme da s djetetom počnete razgovarati o vrijednosti novca?

Kako i kada djeci objasniti vrijednost novca
Kako i kada djeci objasniti vrijednost novca (Pixabay)
Više o

djeca

,

novac

,

vrijednost

Novac i njegova vrijednost jedna su od apstraktnih stvari koju je najteže objasniti djeci. Odakle dolazi, zašto ga netko nema, a netko drugi ima i kako uopće usporediti vrijednost dvaju predmeta.

Nekim roditeljima teško je odrediti pravo vrijeme kada djeca postanu dovoljno zrela da shvate da se novac zarađuje i kolika je važnost štednje, no neki od njih slažu se da bi najbolje bilo početi djeci novac objašnjavati kad navrše deset godina.

Iako većina roditelja ispitanih u ovom istraživanju vjeruje da djeca razumiju novac s 10 godina, 7% njih smatra da djeca shvaća koncept novca već s 5 godina.

Istraživanje je uključivalo ispitivanje djece između 5 i 15 godina i njihove roditelje. 9 od 10 dječaka (89%) potvrdilo je da štede novac, a postotak među djevojčicama bio je manji - samo 77% njih štedi.

Kad ih se pitalo zašto štede, većina njih kao razlog navela je kako bi mogli kupiti slatkiše ili igračke. 40% njih štedi štedi za praznike i blagdane. Trećina njih novac na stranu stavlja kako bi mogli kupiti poklone roditeljima, a njih 20% štedi za fakultet.

Od ispitanih roditelja, 26% ih tvrdi da njih same u djetinjstvu nisu učili vrijednosti i važnosti novca, dok oko 13% njih otkriva da ni oni svoju djecu ne uče tomu.

32% odraslih i sami žale što ih roditelji nisu učili o novcu, odlučni u namjeri da oni svoje potomke uče njegovoj važnosti.

Većina roditelja (85%) vjeruje da je njihova dužnost naučiti djecu o važnosti štednje, a njih oko 10% uvjereno je da je to nešto što bi trebali naučiti u školi.

Piše: Andrea Holi
14.05.2018. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno