« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
POTVRĐENO

Za epidemiju salmonele u Slavonskom Brodu kriv je sladoled

Salmonela je potvrđena kod 15 osoba, a sa simptomima trovanja u bolnicu se javilo još 50-tak ljudi

Za epidemiju salmonele u Slavonskom Brodu kriv je sladoled
Za epidemiju salmonele u Slavonskom Brodu kriv je sladoled (Shutterstock)
Više o

sladoled

,

Slavonski Brod

,

salmonela

Županijski zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije potvrdio je kako su se djeca u okolici Slavonskoga Broda prije nekoliko dana otrovala sladoledom kupljenim od putujećeg sladoledara iz jednog sela zapadno od Slavonskog Broda.

U uzorku toga sladoleda otkrivena je salmonela pa su na terenu ponovno izašli sanitarni inspektori, kažu u Županijskom zavodu za javno zdravstvo. Dosada je salmonela potvrđena kod 15 osoba, od njih 50-tak koje su se do danas zbog simptoma trovanja hranom javile u slavonsko-brodsku bolnicu ili obiteljskim liječnicima.

>>Da biste izbjegli trovanje hranom potrebno je malo opreza

Među oboljelima je najviše djece i to pretežito iz zapadnoposavskih sela u okolici Slavonskoga Broda: Bebrine, Bartolovaca, Kaniže, Sibinja, Slobodnice, Brodskog Stupnika, Šumeća...

Na Odjelu zaraznih bolesti Bolnice u Slavonskom Brodu hospitalizirano je dvoje djece. Kod 11-godišnje djevojčice potvrđena je salmonela, a jedno i pol godišnji dječak zbrinut je zbog crijevne infekcije. Njihovo zdravstveno stanje je zadovoljavajuće.

O epidemiji salmonele županijski Zavod za javno zdravstvo izvijestio je i županijskog veterinarskog inspektora.(hina/metro-portal)

11.09.2010. 17:22:03
Novi komentar
nužno
nužno