« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 11 mjeseci
SAVJETI

Djeca NE trebaju dijeliti igračke ako ne žele

Samo kad je dijeljenje dobrovoljno i altruistično iskustvo, djeca osjećaju pozitivno raspoloženje, koje može dovesti do daljnjeg dijeljenja

Pustite ih da sami odluče žele li dijeliti
Pustite ih da sami odluče žele li dijeliti (Arhiva)
Više o

djeca

,

dijeljenje

Djeca su različita - neka će bez problema podijeliti svoje stvari s drugima, dok drugoj to ne pada na pamet, a u takvim situacijama većina roditelja radi pogrešku - prisiljava svoju djecu na dijeljenje.

No, znanstvenici se ne slažu s takvom praksom i tvrde - prisiljavanje na dijeljenje neće im donijeti osjećaj sreće i zadovoljstva. No, kad sami odluče dijeliti igračku ili nagradu, bit će sretniji nego kad sami nešto dobiju

Naravno, možete natjerati svoje dijete da dijeli stvari s drugima. No, za predškolce, dijeljenje jer moraju ne donosi istu sreću koja dolazi s dijeljenjem jer žele, zaključak je nove studije.

Istraživači su došli do tog zaključka promatrajući trogodišnjake i petogodišnjake koji su sretniji kad su dobrovoljno dijelili nagradu ili igračke sa svojim vršnjacima nego kad su nagradu zadržali samo za sebe, kažu rezultati objavljeni u časopisu Frontiers in Psychology.

To pokazuje da kad je dijeljenje dobrovoljno i altruistično iskustvo, djeca osjećaju pozitivno raspoloženje, koje može dovesti do daljnjeg dijeljenja, rekao je glavni autor studije Zhen Wu, assistant profesor psihologije na Tsinghua University u Pekingu, Kina. 

Kad se očekuje od djece da dijele zbog društvenih pravila, vjerojatno će slijediti društvenu normu i podijeliti još više, ali ne doživljavaju sreću kao rezultat. "Ne možemo očekivati da će mala djeca dijeliti pod pritiskom i biti sretna zbog toga", rekao je Zhen Wu za Live Science.

Prethodne studije pokazale su da djeca mlađa od 22 mjeseca pokazuju više sreće kada dobrovoljno dijele. Drugi istraživači su otkrili da djeca od tri do šest godina očekuju da će ljudi biti sretniji nakon što dijele, nego kad ne dijele.

Kod dijeljenja godine nisu samo broj

Rezultati pokazuju da je dob važna kad govorimo o dijeljenju kod predškolaca. 33 posto trogodišnjaka dijelilo je naljepnice kad je bilo dobrovoljno, ali gotovo duplo više (63 posto) dijelilo je kad je bilo obvezno. No, izgleda su 5-godišnjaci voljniji dijeliti. Oko 68 posto njih dobrovoljno je podijelilo svoje naljepnice, a 87 posto ih je podijelilo kad su osjetili pritisak da to naprave.

Studija pokazuje i da će starija djeca vjerojatnije od mlađe slijediti društvene norme u situacijama koje uključuju podjelu zasnovane na zaslugama.

Pristup zasnovan na zaslugama znači da se nagrade razlikuju ovisno o tome koliko posla svaki pojedinac pridonosi dovršenju zadatka.

Čin dobrovoljnog dijeljenja donio je najsretnije izraza na licima djece u usporedbi s obveznim dijeljenjem, stoga, zaključak iz naslova je jasan - nemojte siliti djecu na dijeljenje.

15.06.2017. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno