« Život
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Razumije li ih društvo?

Djeca koja žele promijeniti spol

Poremećaj seksualnog identiteta zbog kojeg se osoba osjeća kao da se nalazi u tijelu suprotnog spola, može se manifestirati vrlo rano, tvrde stručnjaci.

Kim Petras (Youtube)
Kim Petras (Youtube)
Više o

djeca

,

promjena spola

12-godišnji dječak iz Britanije koji je započeo novu školsku godinu kao djevojčica izazvao je burne rasprave tamošnje javnosti. No, on nije jedini koji želi promijeniti spol.

Dječak, čije ime nije navedeno, inače je nosio žensku odjeću, kupaće kostime te vrpce u kosi, a sprema se za terapiju hormonima i operaciju. Tako bi mogao bi postati najmlađa osoba na svijetu koja se podvrgnula tom zahvatu.

Ipak poremećaj seksualnog identiteta zbog kojeg se osoba osjeća kao da se nalazi u tijelu suprotnog spola, može se manifestirati vrlo rano, tvrde stručnjaci.

Trenutno najmlađa osoba koja se podvrgnula promijeni spola jest njemačka tinejdžerica  Kim Petras (rođena kao Tim). Kako navode njezini roditelji, sebe je smatrala djevojčicom već u dobi od 2 godine. Operaciju je izvela prošle godine, u dobi od 16. Prije toga bila je model za lanac njemačkih frizerskih salona, a sada je započela muzičku karijeru. Na pitanje osjeća li se napokon kao žena odgovara: ˝Istina je da sam se uvijek tako osjećala, samo sam završila u krivom tijelu.˝

Willem živi u Nizozemskoj, a u školu je krenuo noseći suknju. Prije toga njegovi su roditelji radili kompromise, dozovljavajući mu da nosi unisex odjeću, brinući se kako bi vršnjaci mogli reagirati. Također razmišlja o promjeni spola.

U svibnju ove godine 17-godišnjoj Australki Alex sud je dopustio podvrgavanje masektomiji, kako bi što više nalikovala muškarcu. Terapiju hormonima sa svrhom zaustavljanja rasta dojki i menstruacije primala je još od 13 godine. Sud je zaključio kako je u njenom najboljem interesu da se podvrgne operaciji prije punoljetnosti.

U dobi od samo 5 godina, Valentin, također iz Nizozemske, rekao je svojoj majci kako bi želio da mu se odreže spolovilo. ˝Dok bi gledao filmove uvijek se identificirao s ženskim likovima. Pretvarao bi se da je Snjegulica ili Trnoružica, nikada princ˝ objašnjava njegova majka. Samo je pitanje vremena kada će se Valentin podvrgnuti operaciji promjene spola. 

18.09.2009. 20:14:52
Novi komentar
nužno
nužno