« Život
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
IZGLED POLITIČARA

Desničari su ljepši od ljevičara

Političari desnice izgledaju atraktivnije od kolega ljevičara zbog čega lakše zavode birače, otkriva istraživanje

Kosor i Milanović
Kosor i Milanović (Goran Mehkek / CROPIX)
Više o

ljepota

,

desničari

,

atraktivnost

,

ljevičari

Kako izgled političara utječe na njihov uspjeh kod birača i jesu li ljepši političari desnice ili ljevice? Odgovor na navedeno pitanje potražili su finski i švedski istraživači čiju je studiju objavio njemački Istraživački institut za budućnost zapošljavanja (IZA).

Rezultati pokazuju da su desničari ljepši te da im izgled pomaže u stjecanju naklonosti birača.

"Moguće objašnjenje je da osobe koje same sebe smatraju atraktivnima, tendiraju tradicionalnijem načinu razmišljanja i hijerarhiji pa se češće svrstavaju među desničare", objašnjava Niclas Berggren jedan od autora studije.

Istraživači su analizirali rezultate izbora u Finskoj 2003. i 2004. Izgled oko 1400 kandidata različitih političkih stranaka potom je ocijenilo preko 2500 ispitanika koji ni na koji način nisu povezani s Finskom.

Ispitanici nisu znali kojoj stranci pripadaju pojedini političari. Kandidate su ocjenjivali putem interneta, ocjenama od 1 (vrlo ružan) do 5 (vrlo lijep).

"Već su prvi rezultati pokazali da kandidati desnice djeluju zavodljivije. Također, uspostavilo se da se atraktivnost desničara odražava i na izborni uspjeh.

Veza između ljepote i uspjeha važnija je na lokalnim nego parlamentarnim izborima", zaključuju istraživači.

24.02.2011. 19:28:00
Novi komentar
nužno
nužno