« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 7 mjeseci
ISPROBAJTE

DASH dijeta najbolja po osmi puta zaredom

DASH dijeta nastaa je kao projekt istraživača koji su osnovali Nacionalni institut za istraživanja bolesti srca, pluća i krvi u SAD-u

Koja dijeta je najbolja?
Koja dijeta je najbolja? (FreeDigitalPhotos)
Više o

DASH dijeta

,

najbolja dijeta

,

mediteranska dijeta

,

keto dijeta

,

Whole30 dijeta

DASH dijeta osmi je puta za redom proglašena kao najbolja dijeta na svijetu prema stručnjacima američkog Nacionalnog instituta za zdravstvo, a odmah iza nje na listi je mediteranska dijeta.

DASH dijeta nastaa je kao projekt istraživača koji su osnovali Nacionalni institut za istraživanja bolesti srca, pluća i krvi u SAD-u.

Osnovna je ideja bila osmisliti dijetu koja će sprječavati rast tlaka, no pokazalo se i da odlično eliminira loš kolesterol, a ništa manje učinkovito topi i masne naslage.

DASH dijeta temelji se na povrću i cjelovitim žitaricama, te niskom unosu crvenog mesa, slatkiša i slatkih pića.

Što se tiče kriterija za izbor najbolje dijete, da biste dobili vrhunske ocjene dijetu treba biti lako pratiti, mora biti hranjiva, sigurna, te učinkovita za gubitak težine. Ne smije poticati šećerne bolesti i bolesti srca.

Visoko restriktivne dijete tipa Keto i Whole30 dijete ocijenjene su najnesigurnijim i s najmanjim učinkom.

U obrazloženju odluke znanstvenici su ustvrdili da DASH nije hirovita prehrana, već zdrav plan prehrane koji podržava dugoročne promjene životnog stila.

DASH i mediteranska dijeta se stalno navode kao najbolji izbor dijete iz razloga što ne eliminiraju u potpunosti nijedan tip namirnica. Dobro su balansirane i jednostavne za provesti zato što uključuju razne namirnice koje su fine i zasitne, a iza njih stoji cijeli niz istraživanja koja su dokazala njihov blagotvoran učinak na zdravlje.

S druge strane, ograničavajuće dijete poput keto i Whole30 dijete nisu dobre jer dok ograničavanje unosa određene vrste hrane može dovesti do brzog gubitka težine, bilo koja dijeta koja potpuno isključuje neki tip namirnica ima veliki potencijal da nakon završetka dijete ima kontraučinak.

Stoga, kad već živimo u zemlji koja je djelomično mediteranska... ne komplicirajte!

05.01.2018. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno