« Život
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Velika usporedba kupovne moći

iPod za 9 sati rada

Švicarska banka UBS istražila je koliko dugo zaposlenici u raznim krajevima svijeta moraju raditi za potrošačku košaricu od 122 osnovna proizvoda i usluga.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Analiza je provedena u ožujku i travnju ove godine u ukupno 73 gradova, a pokazala je da najbolji odnos cijena i plaća postoji u Danskoj, Švicarskoj i SAD-u.   

Prosječni zaposlenik u Nairobiju tako za jedan BigMac mora raditi čak 2,5 sata, dok njegov kolega u Tokiju isti hamburger može kupiti nakon 12 minuta provedenih na radnom mjestu. Za iPod Nano od 8GB je u Mumbaju potrebno raditi 177, a u New Yorku samo 9 sati.

Iako Hrvatska nije bila uključena u istraživanjima, zanimljivi su rezultati iz susjedne nam Ljubljane u kojoj se BigMac može kupiti za 34 minute rada, kilogram kruha za 25 minuta, a iPod za 32 sata.

Najskuplji gradovi za život su Oslo, Kopenhagen, Zurich, Ženeva i Tokio, pri čemu zaposlenici Ženeve i Zuricha imaju najviše neto plaće. Radno vrijeme je najduže u Kairu i Seoula, gdje se godišnje prosječno radi čak 600 sati više nego u zapadnoj Europi.

21.08.2009. 12:02:10
Novi komentar
nužno
nužno