« Život
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
forenzičarska posla

Zločinci bi mogli lažirati DNK na mjestu zločina

Forenzičarska tvrtka Nucleix Ltd. je provela novu studiju u kojoj tvrdi da se DNK može lažirati sa osnovnom opremom iz biotehnologije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

forenzičari

,

DNK analiza

,

DNK

,

promjene DNK

,

Nucleix Ltd

U većini forenzičarskih serija koje gledate na televiziji, zločin je uglavnom riješen u trenutku kada analiza DNK s mjesta zločina otkrije počinitelja koji je ostavio tragove poput tjelesne tekućine, dlake ili neke dijelove tkiva.

No čini se da u stvarnosti i nije baš tako: nova studija koju je provela forenzičarska tvrtka Nucleix Ltd., pokazuje da poručnik Horatio Cane iz serije CSI Miami više ne može biti tako siguran u rezultate iz njegovog laboratorija jer se čini da je ovaj način  rješavanja zločina dovedena u pitanje.

Nucleix Ltd je utvrdila da standardne procedure ne mogu razlikovati umjetno stvorenu DNK od prirodne, što daje negativcima mogućnost da u laboratoriju kreiraju invitro DNK i potom ga podmetnu na mjestu zločina.

Svatko tko posjeduje jeftinu i lako dostupnu osnovnu opremu i bazično znanje iz biotehnologije dostupna je jednostavna tehnika molekularne biologije poput lančane reakcije polimeraze(PCR) ili molekularnog kloniranja kojom može neograničene količine umjetne DNK željenog profila. Takav umjetni DNK se može kreirati prema uzorku nečijeg biološkog traga ili čak ako zločinac ima pristup zapisima pohranjenim u policijskoj bazi podataka.

Sve o čemu se ovdje radi jest niz brojeva i slova koja odgovaraju varijacijama u 13 točaka genoma.  Takvo što se može inkorporirati u prava ljudska tkiva poput sline i krvi ili ih jednostavno nanijeti na površine na mjestu zločina.

No ipak se mora napomenuti da većini zločinaca ovakve mogućnosti nasreću nisu dostupne, te da uopće nije zabilježen nijedan slučaj pokušaja da se u kriminalne svrhe stvori umjetna DNK.

Isto tako treba reći da Nucleix radi na istraživanju koje bi trebalo omogućiti znatno pouzdanije tehnike analize koje bi pokazivale je li DNK umjetna ili prirodna i s time bi se ova rupa u potpunosti mogla zatvoriti.

Elon Ganor, izvršni direktor i suosnivač Nucleixa kaže: „Vjerujemo da bi autentikacija DNK mogla postati sastavnim dijelom standardne forenzičke procedure kako bi se osigurala uporaba vjerodostojnog biološkog materijala"

21.08.2009. 14:18:42
Novi komentar
nužno
nužno