« Život
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
što na umu...

Tamna strana Facebooka

Sloboda mišljenja jedna je od najvećih vrijednosti ljudske civilizacije. No, ima li i ona svoje granice?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

učenici

,

napad na profesora

,

ponašanje učenika

Ovaj put se zaista ne radi o dječjoj igrariji. Pet dječaka nema nikakvog opravdanja za otvaranje grupe na Facebooku s ciljem da se ocrni njihova bivša učiteljica iz jedne osnovne škole u Piacenzi. Prijavljeni su policiji i morat će odgovarati za klevetu i narušavanje ugleda. Vjerojatno je da će se morati i sučeliti s učiteljicom na sudu. To je kazna za primjer drugima jer su ovakvi slučajevi u porastu.

Mladići između 14 i 15 godina otvorili su prošlog lipnja grupu na Facebooku u kojoj se može razmjenjivati mišljenje o dotičnoj učiteljici. Komentari su dodirivali razne teme poput njenih didaktičkih metoda, ali i podlih i zlobnih osobnih stavova prema učiteljici. Stavili su čak i njenu sliku. Žena je sama otkrila stranicu i prijavila slučaj policiji koja je putem IP adrese pronašla dječake. Vjerojatno će njihovi roditelji odgovarati umjesto njih.

Prosvjetni radnici često su meta društvenih mreža i ovakvih grupa. U Padovi je tako jedna nastavnica pretvorena u porno glumicu zahvaljujući današnjem softveru i foto-montaži. Nažalost, kazne se obično sprovode samo u školama u vidu suspenzija, produženog boravka i sl.

Slični slučajevi nisu izuzetak ni u Hrvatskoj. Vrijeđanje, ismijavanje, ruganje začinjeno eksplicitnim foto-montažama nisu usmjereni samo na prosvjetne radnike. Javne ličnosti, političari, pa čak i „obični smrtnici" česte su mete i to je ona crna strana društvenih mreža. Veličanje političkih ideologija, diktatura, zločinaca i nemoralnosti sve se uspijeva provući kroz Internet. Jedan od razloga je možda to što institucije ignoriraju trenutno stanje. Drugi razlog plaši još više; možda toga već ima previše.

21.08.2009. 11:30:17
Novi komentar
nužno
nužno