« Ekosfera
objavljeno prije 4 godine i 11 mjeseci
ZAŠTITIMO IH

Danas je Svjetski dan oceana

Višestruki svjetski prvak i svjetski rekorder u ronjenju na dah Goran Čolak govori o problemu mikroplastike u Jadranskom moru

Goran Čolak o mikroplastici
Goran Čolak o mikroplastici (Arhiva)
Više o

Goran Čolak

,

Svjetski dan oceana

Ususret Svjetskom danu oceana 8. lipnja, organizacija Green Sail iz Splita na otoku Braču snimila je video o problemu mikroplastike u Jadranskom moru, u suradnji s višestrukim svjetskim prvakom i svjetskim rekorderom u ronjenju na dah Goranom Čolakom te uz pomoć lokalnog ronilačkog centra Draulik.

Goran Čolak najuspješniji je hrvatski ronioc te jedan od najuspješnijih ronioca u povijesti ronjenja na dah u svijetu koji je na prvenstvima AIDA i CMAS, najpoznatijih organizacija za ronjenje na dah u svijetu, oborio više od 30 nacionalnih rekorda. Čolak je trenutno najuspješniji sportaš sa AIDA-ovog Svjetskog prvenstva sa šest zlatnih, tri srebrne i jednom brončanom medaljom.

Cilj je videozapisa podsjetiti lokalno stanovništvo i turiste na važnost pravilnog odvajanja otpada. Osim toga, ovim se videom lokalno stanovništvo želi upozoriti posebno na problem mikroplastike i pretjerane uporabe štetne plastike kao jednog od najkritičnijih problema današnjeg vremena.

Plastika koja završi u moru iz raznih izvora, uglavnom zbog ljudskog nemara, nikada se zapravo ne raspada, već se pretvara u male čestice. Ove male štetne čestice (manje od pet milimetara) koje završavaju u našem okolišu nazivaju se mikroplastika. Mikroplastika ulazi u svaki dio naših prirodnih ekosustava iz različitih izvora, uključujući kozmetiku, odjeću i tehnološke procese. Zbog mikroplastike, rizik od onečišćene prirode, vode i hrane se danas alarmantno povećava.

Mikroplastika ima sposobnost apsorpcije otrovnih spojeva iz okoline i oslobađanja dijelova plastične strukture tijekom procesa degradacije. Pod utjecajem sunca, mora i valova, mikroplastika na kraju ulazi u sve dijelove okoliša. Štoviše, otrovna mikroplastika naposljetku ulazi u prehrambeni lanac zbog čega je konzumiraju i ljudi.

Svojim sudjelovanjem u videu, Goran Čolak je htio ne samo skrenuti pozornost na ovaj problem, već i značajno istaknuti bitnu osobnu odgovornost u praksi gospodarenja otpadom. Važno je da cjelokupna zajednica počne smanjivati nepotrebnu uporabu plastike u svakodnevnom životu i ispravno reciklirati kako problem plastičnog otpada ne bi i dalje rastao. Svjesnim odlučivanjem i mijenjanjem naših navika, svi možemo odigrati veliku ulogu u očuvanju okoliša.

Cijeli video dostupan je na našoj službenoj Facebook stranici.

08.06.2019. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno