« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
EKO AUTO

Daimler i Toyota zajedno razvijaju gorive ćelije za električna vozila?

Gorive ćelije koriste reakciju vodika i kisika za proizvodnju električne energije u procesu koji ne emitira stakleničke plinove

Daimler Toyota gorive ćelije
Daimler Toyota gorive ćelije (Getty Images)
Više o

električni automobil

,

kralj bakra

,

Amalco Group

Njemački proizvođač luksuznih automobila Daimler i najveća svjetska automobilska grupa Toyota razmišljaju o zajedničkom razvoju gorivih ćelija za električna vozila, objavili su u utorak mediji.

"Postoji snažan interes za dijeljenje troškova razvoja" putem zajedničkog projekta, rekao je izvor blizak Daimleru za Financial Times Deutschland.

To bi bio prvi veliki zajednički projekt te dvije kompanije, objavile su novine.

Gorive ćelije koriste reakciju vodika i kisika za proizvodnju električne energije u procesu koji ne emitira stakleničke plinove, glavni uzrok globalnog zatopljenja.

Proizvodnja potrebnog vodika može ipak rezultirati stvaranjem tih plinova i zato su prisutne određene dvojbe vezano za utjecaj tog procesa na okoliš.

Daimler je od 1994. uložio više od milijardu eura u tehnologiju gorivih ćelija, dvije godine nakon što ih je Toyota počela istraživati.

Krajem prošlog tjedna američki proizvođač električnih automobila Tesla objavio je da će Toyota kupiti udio u toj tvrtki i tako se pridružiti Daimleru koji već posjeduje udio od preko pet posto. (hina/metro-portal)

25.05.2010. 11:15:37
Novi komentar
nužno
nužno